Çevre yaşamımızı devam ettirdiğimiz yerdir. Etrafıma baktığımda çevreyi çok kirlettiğizi fark ettim. Sokaklar, caddeler, bahçeler attığımız çöplerle kirleniyor. Bunun sorumluluğunu hissettiğim için bu yazıyı kaleme aldım.
Çevre kirliliği, hava, su, toprak, gürültü ve görüntü kirliliği olarak gruplandırabilirim. Çevre kirlilikleri doğaya zarar verir. Çevre kirliliği doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine sebep olur.
Toz,duman,gaz gibi şeylerin insanlar veya diğer canlılara zarar vererek hava kirliliğine neden olduğunu okudum. Eskiden Ankara’da çok yoğun hava kirliliği yaşanırmış. Şu an doğal gaz kullandığımız için bu sorun biraz azalmış.
22 Mart Dünya Su günüdür. Sularımızı temiz tutalım. Atık maddeleri sulara atmayalım. Bir gün su sıkıntısı yaşayabiliriz.
Okulda herkes çok yüksek sesle konuşuyor. Arabalar, çok yüksek sesle dinlenen müzik, çığlık atan insanlar gürültü kirliliğine neden oluyor.
Görüntü kirliliği çoğunlukla büyük şehirlerdeki yüksek binaların kötü görüntüsü,sokak lambalarındaki kabloların bozulmuş hali,belediyeler tarafından eşilen yolların çirkin görüntüleridir.Aslında bunların yerine ağaçlar,ormanlar,çiçekler,parklar yapılsa yüksek binaların yerine üç katlı evler olsa çevremizde daha güzel görüntü oluşturabilir.
Bu çevre kirliliklerini önlemek için eğitime önem verilmesi ve tutumlu davranılması gerekir. Geri dönüşümü destekleyerek yaşanmakta olan olumsuzlukları azaltmış olacağımızı unutmayalım.