Ta Adriyatik Denizi’nin İtalya ve Arnavutluk kıyılarından yola çıkıp ülkemizin Akdeniz sahillerinde yumurtlayan Caretta carettalar gemi pervaneleri, şehirden gelen ışıklar ve bölgedeki insanlar gibi sebeplerden dolayı soyları büyük tehlike altında. Bunun için Antalya, Muğla ve Adana gibi illerimizin sahillerinde büyük önlemler alınıyor fakat bu önlemler Caretta carettalar cinsini kurtarabilecek gibi gözükmüyor.
Ne kadar koruma altında olsalar da şehirden gelen ışıktan etkilenmemeleri şehir merkezlerine yakın sahillerde imkansız. Bu soruna bir çözüm olarak Caretta carettaların yumurtladığı sahillerden 150-200 metre ileride yapay üreme alanları yani yapay adalar kurulabilir. İlk başta gerçekçi olmayan bir plan gibi gelse de düşündüğünüz kadar zor değil. Doğaya en az zarar verecek ve en az maliyetli olacak yöntem portatif adalardır. Bunun sebebi portatif olmayan adaların yapımında denize çok daha fazla atığın yayılması, çok daha fazla para harcanması ve yapıldıktan sonra çevreye iyiden çok kötü bir etkisi olursa adanın alınamamasıdır. Başka bir itiraz bu portatif adaların üretim maliyeti olabilir fakat buna da hali hazırda Caretta carrettalar için harcanan paranın çok fazla olması ve bu tarz 2-3 ay kullanılacak bir adanın tüm yıl kullanılan sahillerin yerini almasının bölgedeki turizm ve balıkçılık sektörü için çok daha karlı olacağı gibi argümanlarla karşı çıkılabilir. Ayrıca bu tarz yeni adaların inşası hem sahilleri boşaltıp sahil turizmini, hem de bu canlıları görmek isteyenler için adalarda olacak olan turizme büyük katkı sağlar.
Bu tarz bir proje şimdilik pek de işlevli görünmeyebilir fakat zamanı geldiğinde ve bu canlılar da yok olduğunda bu ve bunun gibi projelerin önemi anlaşılacaktır.