Caretta Caretta

Caretta Caretta yani diğer adıyla deniz kaplumbağası ve sini kaplumbağası milyonlarca yıl süren değişimleri yaklaşık 100 milyon yıldan beri yeryüzünde bulundukları söyleniyor. Caretta carettaların ataları bugünkü kaplumbağalara pek benzememektedir. İlk deniz kaplumbağaları dinozorların döneminde yaşamış ve deniz ortamına geçmiş dev kara kaplumbağalardır. Habitatının, değişmesi nedeniyle zamanla ayakları yüzgeç haline dönüşmüş,  gövdeleri ise suda yaşayabilir halde hafif yassı bir biçimdedir. İlerleyen yüzyıllarda dinozorlar ve dev kara kaplumbağaları tamamen yok olurken, deniz kaplumbağaları nesillerini sürdürmeyi başarmıştır. Ancak günümüz koşulları yüzünden yani gelişen şehirler kaplumbağaların yumurtalarını bırakabilecek yer bulamamaları plajların insanların ellerinde olması ve şehirleşme bu gibi nedenlerden dolayı Caretta Caretta nesli tükenen hayvanlar arasında yer alıyor. Sayıları gittikçe azalan bu hayvanları koruma altına alındı.

karetta karetta ile ilgili görsel sonucu

Yaşam döngülerinin neredeyse tamamını denizlerde geçiren bu hayvanlar sadece yumurtlamak için karaya çıkarlar. Ortalama 100-120 yıl yaşayan caretta carettaların bacakları yüzme görevini görecek şekilde kürek biçimini almıştır. Oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında kalabilen bu deniz kaplumbağaları, milyonlarca yıl sürmüş değişim sürecinde suda yaşamaya tamamen uyum sağlamışlardır.

Türkiye’deki caretta carettaların ortalama boyları 70-75 cm boyunda, 50-55 cm genişliğindedir. Etçil hayvanlardır. Caretta carettalar tek seferde ortalama 100-120 yumurta  bırakmaktadır.

karetta karetta ile ilgili görsel sonucu

Caretta carettalar genel olarak ılıman iklimleri severler. Atlantik, Hint ve Pasifik Okyanusu’nun kıyıya yakın yerlerinde yaşamaktadırlar. Bu kaplumbağaların dünya üzerinde bir başka yaşam alanı ise Kuzey Amerika’daki Texas kıyılarıdır. Deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki yuvalama bölgeleri Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye’dir. Bunlarla birlikte nadiren de olsa Tunus, İsrail, Mısır, Libya ve İtalya’da caretta carettalara rastlanmaktadır. Caretta carettaların ülkemizdeki yumurtladığı kumsalların coğrafi yayılışına gelince; Adana’nın Yumurtalık ilçesi, Belek kıyıları, Anamur, Dalyan, Köyceğiz, Fethiye, Gazipaşa, Ekincik ve Dalaman sahilleridir. Özellikle Dalyan’ın İztuzu Plajı caretta carettaların en büyük yumurtlama alanlarıdır. Caretta carettaların kuluçka süresi, yaklaşık 60 gün. Kuluçka dönemi sonunda, yumurtaları kıran yavrular, yaklaşık 26 saat kumun içinde, hareketsiz kalıyorlar. Daha sonra ise, birbirlerine yardım ederek, yüzeye doğru tırmanmaya başlıyorlar. Yüzeye ulaşan yavrular, gece dolunayda, ufuk aydınlığını takip ederek, denize ulaşıyorlar. Bölgede, başka bir ışık kaynağı varsa, yavrular bu ışığı ufuk ışığı sanıyor ve yönlerini şaşırıyorlar. Bu da ölümüne neden olup nesli tükenen hayvan olmasının sebeplerinden biri.

karetta karetta ile ilgili görsel sonucu

KAYNAKLAR:http://www.dalyaninfo.com/dalyan-caretta.html http://bilgihanem.com/caretta-caretta-kaplumbagalari-hakkinda-bilgi/

(Visited 981 times, 1 visits today)