Çare mi, Tehdit mi?

Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde birçok soruna çözüm bulunabiliyor. Biyoteknoloji alnındaki gelişmelerle yapılan gen transferleri oldukça gelişmiş bir teknolojinin habercisi olmakla beraber insanları gelecek için de umutlandırıyor.

Maksimum verim elde etmek, ürünlerin dayanıklılığını artırmak gibi pek çok istek doğrultusunda yapılan gen transferi vasıtasıyla yeni özellikler dahil edilen organizmalara genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) denir. Geliştirilen bu teknolojinin tarım ve sağlık gibi birçok kullanım alanı vardır.

Genetik mühendislik ürünlerinin besleyiciliğinin artması,  çeşitli hastalık ve dış etmenlere karşı dayanıklı ürünlerin elde edilmesi ve bu ürünlerin olgunlaşma süresi daha kısaltarak sürekli tüketim sağlanabilmesi GDO’ nun yararları arasında gösterilebilir. Ayrıca bitkiler için daha az böcek ilacının kullanılarak daha bol ürün elde edilmesi de bu yararlara eklenebilir. Bunun gibi birçok çalışma sayesinde ülkenin  ekonomik faaliyetlerinde hareketlilik sağlanabilir.

GDO’ nun sayısız faydası olduğu doğru olsa da bu işin insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden yapılması büyük önem taşımaktadır.

Bu yararların yanı sıra GDO’ lu ürünlerin gıda güvenliği açısından bazı zararları da vardır. GDO’ lu ürünlerin insan sağlığı açısından yararları ve zararları tartışılmaktadır. Yeni Zelanda ve Tayland gibi bazı ülkelerde gösterilen tepkinin bir sonucu olarak GDO’ lu ürünlerin bu ülkelere girişi yasaklanmıştır. GDO’ lu ürünlerin içerdiği hormonların yanlış etkileşim yaratabileceği durumlar düşünüldüğünde önemli riskler taşıdığı da görülebilmektedir. Bağışıklık sisteminin bozulması ve sağlık sorunlarının artması buna örnek olarak verilebilir. Ayrıca genetiği değiştirilmiş bir bitkinin yok olma riski sonucunda biyoçeşitliliğin tehlikeye girmesi de göz önünde bulundurulmalıdır.

Genetiği değiştirilmiş gıdaların dünyada yaşanan açlık sorunlarına çözüm olabileceği de çoğu insan tarafından savunulan bir fikirdir. Bu konudaki benim fikrim olumsuz yönde. Genetiği değiştirilmiş gıdaların tüketim süresinin artması ve daha çok ürün elde edilebilmesi bir gerçek olsa da bu teknolojinin yaygın kullanılmasının farklı zararları oluşturabileceğini düşünüyorum. Ayrıca elde edilen ürün miktarının da dünyadaki açlık sorununu ortadan kaldıracak kadar fazla olabileceğini düşünmüyorum.

Sonuç olarak her geçen gün gelişen teknolojiyle hayatımıza giren yeni ürünlerin yararlarının ve zararlarının bilinmesinin, eksikliklerin kapatılması yönünde fayda sağlayacağını düşünüyorum.

(Visited 41 times, 1 visits today)