Her insanın doğuştan gelen bir yetenekleri, becerileri ve kapasitesi vardır ve tabii ki bunlar çalışarak geliştirilebilir. Bazen bu gerçek, toplum içinde göz ardı ediliyor ve toplum içindeki statü ve başarı seviyesi yalnızca kişinin zekâsı ile alakalı gibi bir görüş yansıtılıyor. Peki, gerçekten zekânın gayret ve çalışmadan daha önemli olduğunu düşünen insanlar mı haklı? Yoksa Aziz Sancar’in “Çoğu insan zekâya inanır, ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum.” Sözünü destekleyen ve aynı onun gibi düşünen insanlar mı haklı?
Her ne kadar insanların çoğu zekânın hem çabadan hem de çalışmadan daha üstün ve yüksek statülü bir şey olduğunu söylese de Aziz Sancar gibi düşünen ve bizleri birbirimizden ayıran en önemli şeyin çalışma olduğunu düşünen kişilerin sayısı da azımsanamayacak kadar çok. Dünyada zekânın her zaman daha üstün bir özellik olduğunu öne süren kişilerin çoğunluklu olarak yaşadığı ülkelere bakarsak aynı Türkiye gibi gelişmekte olan ve halkın cahillik oranı diğer ülkelere göre daha yüksek olan ülke insanlarını öncelikli olarak görüyoruz. Bu da bize genellikle bu düşünceyi savunan insanların cahil olduğu yorumunu yapmaya olanak sağlar. Aynı zamanda Einstein’ın söylediği bir söz olan “Zekânın gerçek göstergesi bilgi değil hayal gücüdür” sözünü ve Aziz Sancar’ın, Atatürk’ün ve daha nice bilge, büyük düşünür ve dahi insanları söylediği sözleri esas alarak söyleyebiliriz ki aslında çalışkan ve gayretli olmanın bize getirdiği başarı, statü ve beceriler sadece zeki olmanın getirdiklerinden daha fazladır.
Ne olursa olsun ne düşünürlerinin ne de dünyanın büyük çoğunluğunun düşüncelerini kopyalayıp bu konuda karar verilmemelidir çünkü özellikle toplumlar için bu denli önemli olan bir konuda başka kişi veya toplulukların etkisinde kalmadan sadece onları gözlemleyerek düşünerek ve kendi deneyimlerimizden tola çıkarak kendi fikirlerimizi oluşturmalı ve her mekânda bu fikirleri savunmalıyız.
Çoğumuzun da hayat tecrübesini göz önüne alırsak eminim siz de toplumun küçük bir kısmı gibi de olsa çabalayanın ve çalışanın her zaman başardığını başaramasa bile en azında gayret ettiği için toplum içindeki statüsünün yükseldiğini ve insanlar arasındaki hem güvenilirliğini hem de insanların ona verdiği desteğin arttığı gözlemlemişsinizdir. Birçok insan insanları zekâsına veya başarılarına göre değil daha çok onların yapmak zorunda işleri yapmak için ne kadar çaba harcadıklarına göre değerlendirir. Aslına bakarsanız çalışma size genellikle başarıyı getirir, getiremese bile size destek, özgüven, statü ve saygınlık getirir