Büyük Başarıların Arkasında Zorluklar Yatar

Hayatta bazı şeyler,bizim dışımızda gerçekleşir ve biz bunları değiştiremeyiz.  Mesela doğduğumuz yer, sahip olduğumuz aile gibi. Ancak bu unsurlar hayatımızın akışında sadece bir yere kadar etkili olur. Çünkü insanların başarısı kendi çabalarına  bağlıdır. Eğer bir insan bir konuda çaba harcarsa ve bunun için mücadele ederse başarısız olmasına imkan yoktur. Böyle insanlar için doğduğu yer, sahip olduğu aile  ya da para kavramları küçük bir ayrıntıdır.

Ben burada kısa zaman önce okuduğum ve etkilendiğim bir kitabı örnek vermek istiyorum. Çünkü küçüklüğümden beri hakim olmak benim en büyük hayalimdi. Oysa, bu kitabı okuduktan sonra fikrimi büyük ölçüde değiştirdim. Artık mikrobiyolojiye daha çok ilgi duyuyorum. Sanırım bu alanda üniversite eğitimi almak istiyorum. Bu kadar büyük bir değişikliliği almam da etkili olan ise sadece bir kitabın içinde geçenlerdi. Geleceğim ile ilgili kararımı değiştirmeme neden olan bu kitap, hepimizin adını sıkça duyduğu Profesör Aziz Sancar’ın hayatını konu alıyordu.

Aziz Sancar 1946 yılında Mardin Savur’da dünyaya gelmiş. Ailesi geçimini çiftçilik yaparak sağlıyormuş. İstanbul Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden  mezun olmuş. DNA onarım mekanizmaları konusunda da 2015 yılında Nobel Kimya ödülünü almış. Onun bu kadar başarılı olmasını ben tesadüflere değil, çok çalışmasına ve kendisine inanmasına  bağlıyorum. O halde, insan isterse ve çalışırsa şartları ne olursa olsun başarılı olabilir. Yaşadığı topluma fayda sağlayabilir. Diğer insanların önünü açabilir.                                                                               

Şimdi de kendime örnek aldığım diğer bir kişiden bahsetmek istiyorum. Onunla yüz yüze görüşme fırsatım olduğu için de kendimi şanslı sayıyorum. Bahsettiğim kişi Canan Dağdeviren. Canan abla ile Amerika’ya gittiğimizde tanıştık. Babamla üniversitede beraber çalışıyorlardı. Canan abla, 30 yaş altı bilim insanları listesinde yer alan ilk Türk. Ayrıca  Harward Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen bir bilim insanı. Canan ablanın pek çok insanın hastalığına çare olabilecek buluşları var. Giyilebilir kalp pili ve beyin iğnesi gibi. Oysa Canan ablanın annesi kanser hastası. Belki de bu zorluklarla mücadele ettiği için kendisi bu kadar başarılıdır. Yaşadığı zorlukları,üzüntüleri onu daha çok çalışmaya yöneltmiş ve başarılı kılmış olabilir.

Eminim bu örnekler gerek ülkemizde, gerek ise dünyada daha fazla çoğaltılabilir. İnsanların yaşam şartları ne olursa olsun hayal ederek ve çok çalışarak başarı yakalanabilir. Zorlu yaşam koşulları, insanlara farklı tecrübeler kazandırabilir. Yeter ki insan hayal etmekten, mücadele etmekten ve çalışmaktan ve çalışmaktan vazgeçmesin.

Kaynakça

Sancar, A.(2018). “Aziz Sancar’ın Kendi Kaleminden Hayatı ve Bilimi”, TÜBİTAK yayınevi. Ankara.

(Visited 55 times, 1 visits today)