Bulut Teknolojileri Nelerdir ? – Bulut teknolojilerinin Gelişimi ?

Öncelikle bulut teknolojileri nedir, ne zaman yaratılmıştır, niçin kullanılır?

 

-Bulut Teknolojileri,

Bulut demek sanal ortam demek bu sanal ortamlar dörde ayrılır.

  1.Public Cloud (Genel Bulut): Genel Bulut sistemi ile kendi sisteminizi kurabilirsiniz. Üçüncü bir şirket üzerinden kiralayacağınız kaynaklar üzerine kurduğunuz teknolojiniz sayesinde elektronik postalarınıza para ödemeden çeşitli özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Public Cloud`da ne kadar kullanıyorsanız, o kadar da ödeme yapıyorsunuz. Küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçları karşılanmış oluyor.

2.Private Cloud (Özel Bulut): Daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan firmaların tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Özel Bulut teknolojisini kullanan firmalara örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper – V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud sisteminde kurulan yapı özel olduğu için veriler ve bilgiler sizin kontrolünüzde olur.

3.Hybrid Cloud (Melez Bulut): Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan, güvenliğin ve gizliliğin ön planda olduğu ve tedbirli davranmanın gerektiği yerlerde kullanılan teknolojidir. Şirketin hacmine göre değişkenlik gösterir. Küçük firmaların Public Cloud kullanması daha mantıklı olur. Veri ve bilgi depolama ihtiyaçları fazla olanlar ise bu sistemi kullanabilirler.

4.Community Cloud (Topluluk Bulut): Çok fazla kullanılmayan Community Cloud, bulutun üzerinde alınan herhangi bir hizmetin birkaç şirket ile ortak kullanılması durumuna denmektedir. Firmalar topluluk bulut teknolojisini çok kullanmazlar ancak birden çok firması olan kişiler için ideal bulutlardan biridir.

 

-Bulut Teknolojilerinin Geçmişi ve Yaratılışı,

İnanması güç olsa da bulut teknolojilerinin geçmişi 1960`lara dayanmaktadır. Bulut deyince insanların aklına genellikle depolama gelir. Fakat bulut kavramı sadece bundan ibaret değildir. Bulutta medya dosyaları saklanabildiği gibi verilerde saklanabilmektedir. Örnek vermek gerekirse veritabanları. Peki veri tabanı nedir? Veri tabanını şöyle anlatabiliriz bir web sitesi düşünün ve kayıt olmanız gerekiyor siz kayıt olduğunuz zaman sizin kayıt verileriniz veritabanına yani buluta kaydedilir ve daha sonra giriş yapabilmeniz için saklanır.

 


Bulut Teknolojilerinde Gizlilik ve Güvenlik

Peki bu kadar sanal ortamlarda verilerimiz güvende mi ? Verilerimizin güvenliği nasıl sağlanıyor. Günümüzde bu detaylar çok önemli güvenlikte sadece veriler değil medya dosyaları çok önemlidir. Mesela telefonunuzun yedekleme özelliği yedeklerken genellikle bulut sunuculara yedekler cihazınızı. Örnek olarak iphone cihazlarda Apple`ın kendi hizmeti olan i cloud adlı bulut sistemine yedeklenir cihazınız. Yada Android cihazlar Android sistemlerin özel bir yedekleme servisi yok fakat çoğu kullanıcı google drive dediğimiz bulut sistemini kullanıyor çünkü kullanması kolay ve hızlıdır. Peki iki büyük şirket bu şirketleri hiç mi güvenlik açığı yok ? Tabi ki var fakat bu şirketler kullanıcı güvenliği için çok fazla para harcayıp güvenlik sistemi kuruyorlar. Öncelikle Apple firmasının i cloud hizmet son saldırı ve hacklenme tarihi 31 ağustos 2014. Bu tarihte çoğu ünlünün i cloud hesabı hacklenmesi sonucu gizli fotoğraflar yayıldı. Google Drive hakkında çok bilgi yok fakat muhakkak bir kez de olsa bir saldırıya uğramıştır. Sonuçta 2000 ile 2015 yılları arasında teknolojinin güvenliği çok güçlü olmadığı için veri sızıntıları olabiliyordu.

Kaynaklar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.bestepebloggers.com/wp-admin/post.php?post=176759&action=edit

(Visited 62 times, 1 visits today)