Bulut Bilişimi ve Sanallaştırma Teknolojileri

Özellikle 2000’lerde başlayan teknolojinin trendi günümüze kadar daha yaygınlaşmış ve hayatımızın birçok yerinin temeli olmuştur. Haberleşmek için cep telefonlarımı kullanıyoruz, dünyadan haberdar olmak için televizyon izliyoruz ve daha birçok günlük hayat eylemlerimizde kullanıyoruz. Teknolojinin yaygınlaşması ile geliştirilen ve kullanımı artan “bulut teknolojisi” de artık cihazlarımızın çoğunda bulunuyor. Hatta akıllı ev cihazları bulut teknolojisi bulunuyor. Bulut teknolojileri, bulut bilişimi ile bireylere ve kurumlara depolamadan kendi amaçlarına uygun sanal sunuculara kadar pek çok hizmet veriyor.  Peki bu teknoloji günümüzdeki sanal dünyadaki tehditleri nasıl  ortadan kaldırır?

 

Bulut teknolojisi sanal dünyadaki bilgimizi fiziksel olarak depolamak yerine internet üzerinden başka bir sunucuda depolanmasıdır veya sanal olarak başka bir bilgisayara erişmektir. Bu bulut teknolojisindeki herkesin yanlış anladığı yöntemdir. Bulutta depolanınca sanal değil fiziksel olarak başka bir bilgisayarda depolanıyor. Bulut bilgisayarlar yani sanal sunucu veya bilgisayarlar sanallaştırma teknolojisini kullanıyor. Bu sunuculardaki bilgi havuzu onlarca petabyte (100000GB) bilgi depoluyor ve aynı anda binlerce kişiye hizmet veriyor. Kişisel veya kurumsal farketmeksizin herkes bulut teknolojilerinden yararlanıyor. Kişiler kendi isteklerine göre hobi amaçlı, kurumlarda büyük uygulamaları için kullanıyor. Günümüzde çoğu bulut teknolojileri ücretsiz olmasına rağmen daha hızlı erişim veya daha büyük depolamalar için ücretli servisler bulunmakta.

AWS vs Azure-Who is the big winner in the cloud war?

Bulut, teknolojilerini günümüzde bulut servislerinde lider konumda olan Amazon, 2000’lerde yılında ilk kez servise açmıştır. Bu Amazon Web Servisi geliştiriciler için sanallaştırılmış sunucu sağlıyordu. Böylece geliştiriciler kendi amaçlarına uygun uygulamalar yaratabilmesi hedeflendi. 2010 yılında ise Microsoft, Azure servisini açtı. İki serviste benzer olmasına rağmen ücret alma sistemleri farklıdır. Şunu belirtmek gerekir ki daha birçok bulut bilişim hizmeti var ve hepsininin kendi avantajları ve dezavantajları var.

Bulut teknolojileri uygulama geliştirmek amacı dışında pek çok şey için kullanılıyor. Fidye yazılımdan korumada da kullanılıyor. Fidye yazılımlar özellikle son yıllarda çoğu kişiyi mağdur etti. Bu yazılımlar bilgisayar virüsleridir ancak bilgisayarınızın dosyalarını belli bir süre içinde yüksek miktarda para ödenmezse yok etmeye programlanmıştır. Bulut depolama teknolojileri eğer cihazınıza fidye yazılımı girerse diye yedekliyor. Fidye yazılımlar dışında eğer cihazınız herhangi bir arıza yaşarsa veya dosyalarınız silinirse, bozulursa diye yedekleniyor. Böylece herhangi bir bilgi kaybına karşı önlem alınıyor. Güvenlik dışında aynı zamanda daha fazla depolama yeri içinde kullanılıyor. Ayrıca sanallaştırma teknolojileri ile karantina ortamında bazı zararlı yazılılar test ediliyor. Bulut teknolojili sunucularda her türlü güvenlik önlemi alındığı için kişisel bilgisayardaki sanal makinelere oranla daha güvenli oluyor ve daha fazla bilgi edinilebiliyor.

Bulut teknolojilerinin gelecekte daha çok yaygınlaşması bekleniliyor. Günümüzde güvenlik için pek de önemli gözükmese de siber güvenlik büyüyen sektörlerden olduğu için geleceği açık. Başka sektörlerde bulut teknolojilerine adapte oluyor ve gelecekte sanal dünyamızın alt yapısı olabilir.

(Visited 42 times, 1 visits today)