Boş Cüzdanlar

Teknolojinin son derece yaygın olarak kullanıldığı günümüz koşullarında ticaret hala para olarak adlandırılan kağıt parçaları ile yapılmaktadır. Kimileri bu kağıt parçalarıyla zar zor karnını doyururken kimileri ise akıl sır erdirilemez müsriflikler yapıyor. Hatta kötü amaçlar için kullananlar da var.Aynı zamanda para yerine geçen bir de kredi kartları var. Peki bu kartları ne kadar doğru kullanıyor, neyi doğru neyi yanlış yapıyoruz?

Bu konuda Danimarka nakit para kullanımını sonlandırmak istiyor.Yasa kabul edilirse market, restoran ve alışveriş mağazalarında nakit geçerli olmayacakmış. Ülkemizde böyle bir uygulamaya geçilirse nelerle karşılaşırız bir bakalım. Öncelikle olumlu yönleriyle ele alalım; para kullanılmayacağından para basma masrafı da ortadan kalkar ve devlet bu yönden kar ederdi. Genellikle dijital ortamlardan alışveriş yapılacağından herkesin harcaması devlet tarafından rahatça kontrol edilir ve böylece kara paranın önüne geçilirdi. Milyonlarca insanın elinden geçen bu paralar bakteri ya da virüs gibi bir çok bulaşıcı  hastalık barındırdığından sanal alışverişler  sağlık açısından daha güvenilir olurdu. Aslında önemsiz gibi gözüken ama özellikle erkeklerin büyük bir çoğunluğunun sevmediği hatta nerede taşıyacaklarının ya da en son nerede bıraktıklarının büyük bir sorun olduğu çanta ve cüzdanları taşıma gereksinimi de ortadan kalkacaktır. Özellikle kalabalık alışveriş yerlerinde , çarşı ya da pazarlarda çanta çalma hırsızlıkları bir nevi azalacak insanlar daha güvenli ortamda alışverişlerini ya da gezilerini yapabilecektir. Her tür alışveriş dijital ortamlarda gerçekleştirilip kayıt altına alındığından vergi kaçırmanın da önüne geçilecektir.

Olumsuz yönlerine göz atarsak ; kullandığımız kartın limitine göre  gerçekten ihtiyacımız olan şeyleri de alamayabiliriz. Yine kullandığımız kartın limitinin dolduğunu kasada fark edebilir ve alışverişimizi yarım bırakabiliriz. Veya nakit para harcarken her zaman daha dikkatli olan bizler, kart kullanımında gereksiz ve fazla harcama yapabiliriz ki bu da uzun vadede bütçemizi olumsuz etkileyebilir. Lokal ya da genel teknolojik bir sıkıntı yaşandığında mesela elektrik ya da internet kesintisi ya da telefonun devre dışı kalması gibi durumlarda işlem gerçekleştirilemeyebilir. Düşük meblağlı alışveriş yaptığımız yerlerde ki bunu çok yaşıyoruz, mağaza sahibi banka masrafı ödemek istemediğinden kredi kartı kabul etmeyebilir.

Kısaca özetlemek gerekirse bu durumun hem olumlu hem olumsuz yönleri bulunmaktadır. Fakat olumsuz yönleri hayatımızı çok sıkıntıya sokacak ve önlenemez durumlar değil. Eğer nakit para kaldırılacaksa altyapısı hazırlandıktan sonra her koşula bir türlü adapte olan insanların bu duruma alışmakta zorluk çekeceklerini düşünmüyorum ve tüm bunlarla birlikte olumlu yönlerini de göz önünde bulundurursak bunun bizim ülkemizde de uygulamaya geçmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.

 

 

(Visited 44 times, 1 visits today)