Bitmeyen Sınav

Son zamanlarda, kendimi hiçbir şey yapmak istemezken buluyordum. Yine böyle hissettiğim günlerden birinde canım ders çalışmak istemediğinden hemen anneme musallat oldum. Annem de babamın önerdiği “Bitmeyen Sınav” filmini bulup açmaya çalışıyordu. Size de de bu yazıyı okumadan önce filmi izlemenizi öneririm.

Film ilk önce Hindistan’ın hırsız ve haydutlarıyla ünlü olan Chambal kentinde başlıyor. Bu kentte ailesi ile birlikte Ravi adında genç bir delikanlı ve arkadaşları pislik ve fakirlik içindeki hayatlarına olduğu gibi devam ederlerken bir gün belediye başkanının ansızın aldığı bir kararla hayatları alt üst oluyor. Ravi bu karar nedeniyle son sınıf olan 12. sınıfta kalıyor ve tesadüfen bu yeni kararın yürütülebilmesini sağlayan komiserle tanışıyor. Bu tesadüf sonucu hayatı boyunca unutamayacağı ve ileride kişiliğini belirleyen o sözcükleri işitiyor.

Ravi bu tanışıklık sonucu polis olamaya karar veriyor ama gel gör ki işler o kadar da kolay değil. Karar vermek tek başına yeterli değil. Bu filmi sırf gerilim izlemek için dahi izleyebilirsiniz çünkü Ravi, babaannesinin torununun polis olabilmesi için biriktirdiği parayı çaldırıyor ve talihsiz olaylar zinciri başlıyor.

Bu talihsiz olaylar dizisi sonucu hayatını etkileyecek olan başka biriyle tanışır ve onunla hiç duymadığı bir sınava girmek üzere Hindistan’ın bu sınav için ünlü olan başka bir şehrinde neredeyse bir ömür boyu süren hazırlıklarına başlar.

Bu girecekleri sınav hakkında minik bir bilgi vermek istiyorum. Bu sınav Hindistan’daki polis memurunun üst kademesinde yer alan bir memur pozisyonu (UPSC) için girilen ve birçok aşaması olan bir sınav. Sınav o kadar zor ve deneyim gerektiren bir sınav ki insanlara kastlarına göre 3 ila 5 arası deneme hakları veriliyor. Bu haklar ve sayıları sınav aşamasına ve memur türüne göre değişiklik gösteriyor. İlk sınavlar test olarak, eğer onlar geçilirse son sınavlar metin şeklinde ve İngilizce veriliyor. Metin şeklinde verilen sınavların konuları, ülke içi meselelerine mantıklı çözüm sunmadan siyasi sorunlara yorumuna kadar ciddi okuma ve bilgi gerektiren soruları kapsıyor. Bu sınavlara her sene yaklaşık 5 milyon insan giriyorsa aralarından ancak 10 görevli seçiliyor.

Ona ‘’Benim başaramayacağım şey yoktur!’’ kafa yapısını ve “Yeniden başla!” (Restart!) mottosunu öğreten hocasıyla tanışıyor ve serüveni başlıyor. İlk başlarda hem Chambaldaki ailesine para göndermek hem de dershane masraflarını karşılayabilmek için eski bir kütüphanede gece gündüz yılmadan çalışıyor. Dershaneye kayıt olmaya çalışırken güzel bir kadınla tanışıyor ve aynı zamanda ileride hatırlayacağı önemli bir hayat dersi alıyor. Ravi gece gündüz çalışıyor ve ilk sınavını geçemiyor. Ravi’nin akıl hocası ona azimle yeniden başlamasını söylüyor. Fakat, en sonuncu sınav aşamasında olan hocası, sınavdan kalarak son deneme hakkını da doldurunca herkes bir an umutsuzluğa kapılıyor. Hiç yılmayan hocaları kendinden emin bir şekilde ‘’ Olsun çocuklar, birimiz bile başarsak, o hepimizin başarası olacak.’’ diyor. Ravi azimle, hiç yardım istemeden hem ailesi için hem sınavlar için günde 21 saat çalışıp sadece 3 saatini aralarda verdiği molalarda uyuyarak geçirebiliyor. Bu 21 saatin 15 saatini ailesi için un değirmeninde para kazanmakta harcıyor ve ancak 6 saatini sınava verebiliyor. Bu durumundan dolayı, Ravi sınavlarında art arda başarısız olmaya başladıkça Ravi’nin akıl hocası ve o güzel kadın, onu böyle görmeye dayanamayıp ona yardım ediyorlar.

Ravi onların, komiserin ve en nihayetinde babasının ona öğrettiği dürüstlüğe olan inancıyla üniformalı bir UPSC komiseri oluyor ve onun sayesinde artık azimli ve dürüst insanlarıyla tanınan Chambal’a geri dönüyor.

Artık bir şeyi başaramadığımda aklıma Ravi ve “Yeniden başla!” (Restart!) mottosu geliyor ve kendimi daha motive hissediyorum.

(Visited 499 times, 4 visits today)