Birinin Aklını Nasıl Okuruz?

Bir insanın birşeyi düşünüğünü nasıl anlarsınız. Birinin aklına girebilmek mümkün mü? Yada bir kişinin hayallerini görebilmek mümkün mü sizce?

İnsanlar her gün her yerde hayaller dünyasına dalabilme yeteneğine sahipdir. Bizim için hayal kurmak çokda zor değil özellikle bir soruna çözüm bulyorsa. Tabiki sorun çözmek zordur ama biz bazen bunu bilmeden yapabiliyoruz. Herhalde başınıza gelmiştir biryerde gezinirken aklınıza çat diye bir fikir gelir ve dersiniz ben bunu yapsam zengin olurum. Yada bazen canımız sıkılmış otururken aklımıza bir hikaye gelir üç seri roman çıkartabilcek gibi hissederiz. Islık çalarkaen öyle bir ritim buluruz ki müzisyenlerin şahı gibi hissederiz. Tamam sonuncusu belki zor ama ne demeye çalıştığımı anladınız, günlük hayatımızda aklımıza bir çok şey geliyor. Peki bu mükemmel şeyleri ilk düşünenin biz olduğumuzu nasıl bilebiliriz? Yada bilebilirmiyiz?

Bir kişinin hayallerini ölümsüzleştirmesi gerekir bunun için bir çok yollar var. Mesela bir hikaye anlatırsınız bir dilden diğerine giderek destan olup sonsuza kadar kalabilir. Yada birkaç nota olup her müzisyenin öğrenmesi şart olan bir klasik haline gelebilir. Ama bunların olması için çok ama çok önemli bir çift şeye ihtiyaç var. Bir kalem ve bir kağıt. Çünkü atalarımızın dediği gibi ” Söz uçar , yazı kalır. “. Biz zamanın en başarından beri öğrendiğimiz her şeyi yazıya borçluyuz. Yoksa neden binlerce kitapdan oluşan kütüphaneleri hazine gibi saklıyalım ki.

İnsanlar hergün çok ama çok fazla bilgi üretir. Eğer biz bu bilgileri kendi aklımızda tutabilseydik herşey çok güzel olurdu ancak bunu yapamıyoruz. İşte bize bu nedenle bize bilgileri saklamanın bir yolu lazımdı bunu ise bizim yazı dediğimiz şekilde yapmak şart oldu çünkü üstüne anlam yüklenmiş birkaç sembolü öğrenip sonra nasıl birleştirildiklerini öğrenmek daha kolay bizim için. Yazı olmadan bir başkasıyla uzaktan konuşmaya çalıştığınızı düşünün ona nasıl gününüzün nekadar iyi geçtiğini anlatırdınız? Aklınızdan geçenleri ona nasıl anlatırsınız? Ona resimler mi çizersiniz, yoksa ona müzikler mi yazarsınız? Yazının değeri burada işte elle sayılır sayıda sembole anlam vermişiz biz. Bu anlam hem konuştuğumuz dilin seslerine karşılık geliyor hemde istediğimiz şekilde dizersek aklımıza gelecek herşeye karşılık gelebiliyor. Yani ” üzüntü ” kelimesinin sizi dünyanın diğer tarafındaki kişiye anlatmanın nekar da zor olduğunu düşünün bi ama şu an ben mutluluk, heyecan…vb. şeyleri yazdığım an anlıyorsunuz.

İşte bir kişin düşüncelerini okumak çok ama çok kolay sadece bir yere yazması yeterli. O güzelim romanın yazılmış olup olmadığını nasıl öğreneceğinizi de söylememe gerek yoktur heralde.  Hayallerimizi insanların görmesi içinde onları yazmamız lazım. Eğer insanlar zamanında buluşlarının patentini almamış olsa onların bunu bulduğunu nereden bilebilirdik ki? Kısacası hayallerimizi yazıya geçirmek onları sonsuzadek ölümsüz kılar. Hayal dünyamıza diğer insanları davrt etmemizi sağlar yazılar.

(Visited 103 times, 1 visits today)