Eğitim,insanların (Erasmus ,Hipokrates gibi) uzun zamandır kendilerinde güttükleri temek amaç eğitimdir.Fakat acaba bu güne kadar denedikleri her şey boşuna mıydı ya da eğitim aslında hiç mi var olmamıştı?
Dünyadaki ilk üniversite platon (m.ö 429)tarafından “Academia”(m.ö 387) ismiyle açılmıştır. Tarihin ilerleyen dönemlerinde karşımıza çıkan ve farklı fıkır akimlarini benimseyen bir sürü okul vardır(Pisagor Akademi,aristokrat sınıfın gittiği okullar vb.) Ve şunu görüyoruz ki eğitimin amacı ne olursa olsun ,eğitimin alındığı bölge ve bu eğitimi veren kişilerin düşünceleri eğitimin temel amacından daha çok ön plana çıkmakta ve işleyişini bu şekilde sürdürmektedir.
Temel eğitimi bizlere aşılayan okulların ilk defa antik yunan çağında açıldığını ve bunun üzerine gerçekten de tarihte iz bırakan büyük insanların hep iyi akademisyenler tarafından eğitilmesi şaşırılacak bir olgu değildir. Büyük İskender gününün yaklaşık 4 saatini kılıç talimine,3 saatini okumaya ,8 saatini de hocası Aristo (Aristoteles) ile beraber geçirmiştir ve şüphesiz eğitim faktörünün İskender’in hayatının bu günlere kadar gelebilmesinde eğitim faktörü gözler önüne seriliyor fakat bunların yanında İskender’in “Aristokrat fikir akımını” özümlemedi pek de uzun sürmemiştir ve bu gelişmenin sonucu çoğu tarihçi tarafından onun ölüm fermanı olarak kabul görür. Bunun altında yatan temel sebepse İskender’in aldığı kararların öncüsü alandan “Aristokrat düşünce yapısı” bir gün kendi halkıyla ters düşmesine nedn olacaktı ki oldu da. İskender’in bir anda dünyanın hükümdarı olma çabaları kusursuz işlerken o güne kadar sokaklarında yürüdüğü ülkenin insanları bir anda İskender’i düşman bilemişti ve belki de kısa süre de dünyayı değiştiren,bir o kadar zamanda da hayattan veda eden (33 yaşında) İskender,eğitimin bizi ne kadar yüceltebileceği ve dayandığı temel düşünceye göre de nasıl kişiyi yok edebileceği üzerine güzel bir örnektir.
Eğitimin verildiği ilk dönemlerde işler rayına pek oturmuşa benzemiyordu. Gel gelelim ki son dönemlerde özellikle son iki yüzyıldır eğitim sistemi ciddi bir gerileme yaşıyor. Eğitimin kendi kurtarıcıları olduğu kanısına varan bazı ülkeler için durum çok daha farklı. Artık eğitim sistemi ,sistem olmaktan çıkmış,bir ideolojiye yüz tutmuştur.
Türkiye eğitime önem vermeyen ya da en azından korumaya çalışmayan ülkeler sıralamasında benim gözümde ilk sıralarda. Bunun sebepi sizin de çok bildiğiniz üzere eğitimdeki fırsat eşitsizliği ve bağnaz zihniyettir. Bu gün doğu illerinde okullarda ne olup bittiğini benim gibi birisinin idrak etmesi zor ve bu beni üzüyor,yahut marmara bölgesinde doğup büyüyen bir çocuğun Mustafa Kemal Atatürk’ü kahraman sıfatıyla öğrenmesi ,doğu illerindeki bir çocuğun Atatür’ü bir hain,terörist sıfatıyla öğrenmesi gerçekten içler acısı bir durumdur ve en yakın zamanda önüne geçilmelidir
Eğitimin verildiği yerlerin farklı olmasından çok alan kişinin beyin coğrafyasının da işlevi büyüktür,insan nasıl ki doğacağı coğrafyayı seçmiyorsa,beyin coğrafyasını da seçemez ama buna uygun kamuflajı olan fikirleriyle ortama adapte olmak durumundadır.