Hiç veteriner olmayı düşündünüz mü? Ne yaparlar ,işleri zor mu?..Veterinerlik uğraş gerektiren bir meslektir. Ne de olsa bir canlının hayatını kurtarıyorsunuz.Bunu daha iyi anlayabilmek için bir veterinere sormak lazım diye düşünerek veteriner olan anneme sordum:
Veteriner olmanın ilk şartı nedir?
Her mesleğin zor tarafları vardır. Veteriner hekimliğinin meslek olarak yapılabilmesi için her şeyden önce hayvanları sevmek gerekir.Uzun ve zor bir eğitim sonrasında veteriner hekim olunur.Mesleğinde başarılı olabilmek için çalıştığın alanda uzmanlık yapman ve yeni gelişmeleri sürekli takip etmek gerekir.
Veterinerlerin çalışma alanları nerelerdir?
Veteriner hekim hayvan sağlığı, gıda kontrolü, ilaç sanayi, laboratuvarlar gibi birçok alanda çalışabilirler.Çalıştıkları alanın kendine göre zorlukları vardır.Örneğin;hayvan sağlığı alanında çalışan bir veteriner hekim için çalışma saatleri belli değildir.Canlının ne zaman hastalanacağını bilmediğiniz için günün her saatinde çalışmanız gerekebilir.Gecenin 3’ünde doğuramadığı için yardımınıza muhtaç bir kedi veya inek olabilir.
Veterinerliğin halk sağlığı ile ilişkisi nedir?
Veteriner hekim çiftlikten sofraya kadar hayvansal gıda zincirinin her aşamasında önem taşır.Halkın tüketimine sunulan gıda sağlıksız olursa toplum sağlığı da olumsuz etkilenir.Yani veteriner hekimler aynı zamanda halk sağlığı ile de birebir ilgilidir.Bu görevi hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara engel olarak da yerine getirir.
Hayvan sağlığında veterinerlerin rolü nedir?
Tüm hayvanların sağlıklarının kontrolü ve hastalıklarının tedavisinde yasal yetki ve donanıma sahip tek meslektir.Veteriner hekimler dışında hiç kimse bir hayvanı tedavi edemez.
Annemden tüm bunları öğrendikten sonra işlerinin gerçekten ne kadar zor olduğunu anladım.Bu kadar uğraşmaları gerektiğini bilmiyordum.Anneme ve mesleğine saygım daha da arttı.Demek ki veteriner olmayı gerçekten istemiş de bu kadar sıkıntıya, zorluğa
katlanmış.