Bir usta olmadan insanın kendi isteği ve çabası başarıya ulaştırır mı?

Bence herkesin bir ustası olmak yerine bir konu hakkında isteği ve çabası olması gerekir. Örnek verecek olursak mesela futbol! sen bir maçı isteyerek izlerken bir hareketin nasıl yapıldığını, bir kuralın ne olduğunu vs. öğrenebilirsin. Kendin güzel bir şut atman gerekirse belki beş yüz tane şut çekersin ama onu isteyip uğrunda çaba harcarsan yapamayacağın hiç bir şey yoktur. Dünyanın en iyi ustası da olsa gelip bilgiyi senin kafanı açıp içine koyamaz. Eğer işinde usta biri gelirse 500 şut değilde 10 şut atarsın ama hareketi yinede yaparsın.

Mesela ünlü futbolculardan Messi. Çocukluk videosu sosyal medyayı salladı! - İspanya La Liga Haberleri - SporBir hastalığından dolayı yaşıtlarından daha küçük ve daha zayıf biriydi. Hiçbir takım bu sebeplerden ötürü istemiyordu. Ama Messi istiyordu. Bu nedenle 6 kişilik fakir bir ailenin en küçük çocuğu olan Messi ne zaman eline futbol oynamak için bir fırsat geçse plastik çantalardan veya çoraplardan yaptığı topunu alıp ayağına geçirdiği eski ve yıpranmış ayakkabıyla kendi kendine hiç bir futbol koçunun yardımı olmadan kendi isteğiyle çalıştı çabaladı ve seçmelere girdi ve o şartlarda kazandı. Sizce Messi istemese o yerlerden kalkıp bu yerlere kendi çabasıyla gelebilirmiydi? Bana soracak olursanız kesinlikle hayır. Fazıl Say istemezse o kadar iyi piyano çalabilir ya da Lebron James istemeden o kadar iyi basket oynayabilir miydi?

Tabi bazı sporlar gerçekten de işinde usta biriyle yapılması gerekebiliyor. Bazı teknikler sadece gözlem yolutla her zaman kapılamayabiliyor. Fakat bu her spor için geçerli değildir. Sen bir sporda kendi başına iyi olabilirsin ama dalında usta bir sporcunun seni eğitmesi seni en iyilere oynatır. Buna yemek alanından da örnek verebiliriz. Sen evde keni uraşlarınla yeni yemekler yeni tarifler üretebilirsin. Ama bunun tekniğini öğrenmek istiyorsan gastronomi okuyup ya da bir şefin yanında çalışıp yavaş yavaş teknik kapıp en iyi lerden olmaya çalışabilirsin.

Fakat hayatta en diye bir kavram her zaman olmak zorunda değildir. Sen İngilizceyi C2 seviyesinde yapmaya çalışıp örneğin B2 de kalırsan en başarılısı olmazsın ama elinden gelenin maksimumunu yaptığın için kendinin en başarılısı olursun. Sonuçta dil konusunda uzman biri sana dilin tekniğini öğretmiyor sen kendi çabalarınla yapıyorsun. Ama sen istemeden bunu yaparsan hem elinden geleni yapmazsın hemde başarısız bir sonuç elde edersin.

Yani uzun sözün kısası sen bir işi kendin yapabilirsin. Bunu çok iyi de yapabilirsin çok kötü de yapabilirsin. Ama isteyerek o işe çaba sarfederek yüksek ihtimal sonuç her zaman hem mutlu hem de başarılı olur. Bir profesör sana bilgiyi monte edecek değil ya.

(Visited 45 times, 1 visits today)