Bir Ülke Değil Bütün Dünya

Bugünkü yazımda ünlü, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmen olan Virginia Woolf ‘un ünlü sözü olan ”Bir kadın olarak, ülkem yok .Bir kadın olarak, bir ülkem olsun istemiyorum .Bir kadın olarak bütün dünya benim ülkem.” hakkında konuşmak istiyorum .

Virginia yazının başında da söylediğim gibi feminizmi savunan bir kadındı, bunu yazdığı yazılarda ve özellikle de kitaplarında rahatlıkla görebiliriz .1929’da yazdığı “Kendine Ait Bir Oda” verilebilecek en iyi örneklerdendir ve bu kitap aynı zamanda feminist hareketin klasik bir kitabı olarak kabul edilir .

Virginia ve diğer kadınların hakları için savaşmaları o dönem için çok zorluydu fakat engellere karşı pes etmeden devam ettiler ve en sonunda 1918 ve 1928 yıllarında on dokuzuncu anayasa değişikliğiyle ABD’de kadınlar da artık oy hakkına sahip oldu .Bu engellerden en büyükleri ise şunlar ;19. yüzyılın sonlarına dek bazı koloniler ve ABD’nin bir takım batı eyaletlerinde kadınlar sınırlı oy hakkına sahipti .Buna karşı verilen mücadeleyi koordine etme amaçlı ”Uluslararası Kadınlara Oy Hakkı İttifakı” gibi örgütler kuruldu .Uzun süren mücadelelerden sonra 1. Dünya Savaşı sonrasında 1917’de Kanada’da süfrajetlerin yıllarca yürüttüğü bir kampanya sonrasında 1918’de Birleşik Krallık ‘ta ,1920’de anayasa değişikliğiyle başarıyı elde ettiler ve kadınlar da seçme ve seçilme hakkına sahip oldular .Virginia’nın cümlelerini böyle mücadeleci bir süreçte söylediğini göz önüne alarak ona göre değerlendirmeliyiz .

Virginia’nın yaşadığı döneme de baktığımızdan dolayı bu cümlelerin gerçek anlamlarını daha iyi anlayabiliriz .”Bir kadın olarak ülkesizim .” derken Dünya’nın her yerinde akla gelebilecek her konuda sözü söyleyen ,işin başında olan hep erkekler olmuştur .Narinlik ve ya el becerisi gerektiren işler dışında biri gerektiğinde akla gelen tekrar erkekler olmuştur ,ülke yöneticileri seçilirken ilk akla gelen seçenekler gene erkekler olmuştur bu asırlardır devam etmektedir yıllar önce kraliyet ailelerinde ,kral öldüğünde tahta geçecek bir sonraki kişi otomatik olarak kralın erkek çocuklarından seçilmekteydi .Kısaca neredeyse her konularda erkekler kadınlardan üstün görülüyor ya da tercih sırasında önde tutuluyor Virginia’da bu cümlesinde buna karşı tepkisini koymuş ,isyanını belirtmiştir .

”Bir kadın olarak bir ülke istemiyorum .Bir kadın olarak ülkem tüm dünya.” derken ise kadın haklarının sadece belirli bir yerde değil bütün Dünya’da geçerli olmasını istediğini aynı zamanda haklarının dar bir alana sıkışıp kalmasından memnun olmadığını belirtiyor .

Son olarak özetlemek gerekirse Virginia Woolf bu sözünde kadın erkek eşitliliğinin Dünya’nın her yerinde olması gerektiğini ;hem siyasette hem ekonomide hem aile içinde kadın ve erkeğin aynı düzeyde olması gerektiğini ve bunun bir ülkede değil tüm Dünya’da olması gerektiğini vurgulamış .Yani kadın haklarının dünya çapında olması gerektiğini kapalı bir dille söylemiş .

Yazımı ,Virginia’nın beğendiğim başka bir sözüyle bitirmek istiyorum ; Ellerime, ayaklarıma zincir vurabilirsiniz, Ama benim aklımın özgürlüğüne vurabileceğiniz hiçbir zincir, hiçbir kapı, hiçbir sürgü yoktur…

(Visited 21 times, 1 visits today)