Bir Teknolojinin Yaygınlaşmasının Avantaj ve Dezavantajları

İnsanoğlu tohumu ve toprağı keşfettiğinden beri tarım teknolojisi gelişiyor. Bir tahmin olsa da MÖ 9000 yıllarda yani Cilalı Taş Devrinde toprağa ekmeyi ve çıkan ürünleri nasıl hasat edileceğini öğrenmemiz ile başlamıştır.Tabii normal olarak da ilk tarım aletleri de bu devirde geliştirilmiştir ve tarım teknolojisi arkeologların araştırmalarına göre MÖ 9000 yıllarda başlamıştır. O günden bugüne tarım teknolojisi orantısız bir şekilde gelişiyor bazısı 5000 bazısı 100 bazısı da 10 yıl önce icat edilmiş tarım aletleri, araçları, tarım ilaçları ve tarım yapmak için en önemli olan yeni tohumlar bulunmuş veya bazı tohumların geniyle oynanmıştır. Bu gelişmiş köklü teknolojinin yaygınlaşmasının bize herkesin de kabul edeceği gibi bir çok avantajı vardır fakat şuan tarım teknolojisinin artan bir şekilde kullanılmasının insanlığa bir o kadar da dezavantajı vardır.

Bu gittikçe yaygınlaşan teknolojiye bir çok şey borçluyuz;
Biraz saçma bir örnek olsa da 100 yıl önce insan nüfusu 7 milyar olsaydı tüm insanlığa aynı anda yiyecek karşılayacak kadar hızlı ve her şartta yetişen tohumlar, kolayca toprağı deşip geçen traktörlere bağlı aletler ve traktör benzeri teknolojiler olmaması fakat bunlar kadar hızlı olmasa da bazı araçların olmasına rağmen yaygın olmaması sebebiyle insanların çoğu şuan Afrika’da olduğu gibi açlıktan ölecekti; Ayrıca tarımda geri ve verimli topraklara sahip olmayan ülkeler için tarım teknolojisinin yaygınlaşması ekonomik açıdan çok büyük gelir sağlar; Son olarak bu yaygınlaşma özellikle tarım aleti, aracı ve benzeri şeyleri üreten firmalar için çok büyük bir gelir sağlar ve bir o kadar da bu firmaların bulunduğu ülkeler için de bir o kadar gelir sağlar. Bunlar tahmin edeceğiniz gibi avantajlardı fakat bu avantajlar kadar da dezavantaj vardır.
Tarım teknolojisinin yaygınlaşmasının dezavantajları;
Tüm Dünya’nın her yerinde kullanılan genetiğiyle oynanmış tohumlar çok verimlidir çiftçi için yetiştirmesi çok kolay, her şarta dayanıklı fakat insan sağlığına zarar veren bu tohumlar Dünya’nın her yerinde kullanıldığı için artık çiftçiler ve devletler için çoğu genetiği bozulmamış tohum bulunamaz olmuştur;
Tarım teknolojisinin artan bir biçimde kullanılması yüzünden ülkelerde iş bulmak daha da zorlaşmıştır ve çoğu ülkede işsizlik artmıştır bunun en büyük sebebi ise artık teknolojinin çok gelişmesi ile elli kişinin yapacağı işi bir kişi yapmaktadır.

(Visited 99 times, 1 visits today)