Uzun zamandır süregelen Rusya-Ukrayna savaşı artık sona yaklaşmıştı. Birçok açıdan dünyada izler bırakacak olan bu savaşın tek bir kazananı bile yoktu.
Savaş 2033’te Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı sert yaptırımlar ve büyük tehditlerle patlak vermişti. Birkaç ay buna dayanmaya çalışan Ukrayna bu çabanın hiçbir zaman karşılığını alamayacağını anlayınca düğmeye bastı ve halkını da arkasına alarak herkesi silahlandırdı savaşa hazır olduğu mesajını Rusya’ya bu yolla iletti.
Uzun süredir bunu bekleyen Rusya ise zaten hazırdı ve Ukrayna’nın da savaş sinyalleri vermesiyle ordusunu tekrar saldırıya hazırladı ve aralıklar beraber 12 yıl sürecek bu savaş ironik bir şekilde 1 Eylül 2045’te yani SSCB’nin ilan ettiği Dünya Barış gününde son buldu.
İlk birkaç yılı soğuk savaş gibi ilerleyen bu savaş bir gece Rusya tarafından atılan bombalar ile resmi olarak başlamıştı. Çok fazla zayiat veren Ukrayna için seferber olan dünya ülkeleri, askeri ve maddi yardımda bulundu, evleri bombalanmış ve ağır yaralanmış siviller için de birçok yardım kolisi ve yardım kiti yolladılar. Bunla yetinmeyen bazı ülkeler ise Rusya’yı kınayıp onlara karşı yaptırımlar uygulamaya başladılar.
Ülkedeki asker sayısının azalması ile bir kez daha silahlandırılan Ukrayna halkı ülkeleri için vücutlarını siper edip ölmeyi göze aldılar ve tüm dünyaya ülkelerini ne kadar çok sevdiklerini gösterdiler.
Başta sadece yardım gönderen ülkeler de ilerleyen zamanda savaşa katıldı ve savaşın iyice harlanmasına sebep oldular. Sanki Rusya tekti ve tüm dünya onlara karşı örgütlenip onları haritadan silmek istiyorlardı. Rusya ise bu durumda bazı tarafsız kalan ülkeleri kendi taraflarına çekmek için antlaşmalar imzaladı ve kendi tarafını da güçlendirdi.
Yıllar boyunca devam eden bu savaş iki tarafında kayıplarının çok yüksek rakamlar bulmasıyla yavaş yavaş dinmeye başladı. Yandaş ülkeler ise daha az kayıp vererek bu savaştan çıkmıştı.
Aradan geçen 12 yıl sonrasında bu barışın hiç kimseye bir yararı olmadı. Binlerce bomba, milyonlarca ölüm, milyar euroluk ekonomik kayıpla beraber ne Rusya ne de Ukrayna istediğine ulaşmıştı.
Dünya ise kan ağlıyordu. Ormanlar, nehirler, dereler ve içlerinde yaşayan canlıların birçoğu yok olmuştu. Bütün dünyayı sessizlik bürümüştü savaş sonrasında. Bu yardım çığlığını bir tek ben duyuyor olamazdım. 2021’deki Avustralya orman yangınlarında yanan ağaçlardan çok daha fazlası yok olmuştu ve bunun tek sebebi 2 ülke arasındaki diplomatik gerginlikti.
Dünya’nın eskisi gibi daha yaşanılabilir bir yer olması için daha önümüzde onlarca yıl vardı. Savaşın yarattığı belki de en kötü sonuç buydu.
Bir Savaşın Büyük Sonuçları
(Visited 96 times, 1 visits today)