Bir Rus Efsanesi: Viktor Tsoi

Bu yazımda Rusya’nın üzerinde Sovyetler Birliği’nden beri etkisi tartışılmaz olan bir müzik efsanesinden, Viktor Tsoi’dan bahsedeceğim.

Viktor Robertovich Tsoi, Kore asıllı olup Kino isimli Rus bir post punk grubunun lideriydi. 17 yaşında şarkı yazmaya başladı ancak 70 ve 80’li yıllarda rock müziğin Rusya’da pek fazla popülerliğe sahip olmamasından dolayı Tsoi yazdığı şarkıları bir süre partilerde söyledi, Leningrad’da rock gruplarının konserlerinde vakit geçirdi.

Bir Boris Grebenshchikov konserinden sonra Grebenshchikov ile trenle Petergof’dan Leniningrad’a giderken ona kendisinin iki şarkısını çaldı. Zaten Leniningrad’da tanınmış bir sanatçı olan Grebenshchikov, Tsoi’un yeteneğinden çok etkilendi ve ona yardım etmeye başladı. Bu Tsoi’un rock müzik kariyerinin bir başlangıcı oldu.

Leniningrad’s Rock Club rock gruplarının sahne almalarının mümkün olduğu ender yerlerden biriydi. 1983 yılında, Leniningrad Club Cafe’de baterist olarak ilk defa halkın karşısına çıktı. Leniningrad Rock Club’da Aquarium grubundan iki üyeyle solo sanatçı olarak konser verdi.

Tsoi’un yenilikçi şarkı sözleri ve müziği kalabalığı büyülemeye yetmişti.

Çok fazla tanınmadan önce, Tsoi şarkıları üzerinde biraz daha yoğunlaşıp daha önce kimsenin duymadığı güzellikte şeyler yaratmak istiyordu ki bunda başarılı oldu ve konserinden kısa süre sonra diğer müzisyenleri de toplayıp Kino grubunu kurdu. Tsoi’un evinde bir demo kasedi kaydettiler ve bu kaset Leningrad’dan tüm Rusya’ya rock severler tarafından yayılmaya başladı. Kino’nun popülerliği artık hız kazanıyordu.

Kino’nun ilk albümü 45, Tsoi’un müziğinde politik konulara yaklaşımını gösteriyordu. Электричка adlı şarkılarında Tsoi, onu istemediği bir yere götüren bir trene sıkışıp kalan bir adamdan bahsediyordu ki bu Sovyetler Birliği’nde yaşamanın bir benzeri olarak kolayca anlaşılabiliyordu. Bu yüzden Kino’nun bu şarkıyı canlı olarak söylemesine yasak getirildi. Buna rağmen şarkının gönderdiği politik mesaj düzen karşıtı, Tsoi ve Kino’yu idolleştiren gençler arasında şarkıyı popülerleştirdi.

Kino politik görüşlerini ikinci Leniningrad Rock Club Konseri’nde daha fazla ifade etti. Grubun savaş karşıtı şarkısı Я объявляю свой дом  (https://www.youtube.com/watchv=i4eOmYsiGt8&spfreload=10 ) popülerliğini binlerce genç Sovyet vatandaşının hayatının söz konusu olduğu Afgan Savaşı’ndan kazandı.

Mikhail Gorbachev 1985’te komünist parti genel sekreteri olarak atandığında medyadaki kısıtlamalar azaldı ve rock müzisyenleri televizyon ve gazetelerde daha sık yer almaya başladı.1986’da Tsoi ve grubunun Перемен! adlı şarkılarını (https://www.youtube.com/watch?v=FU8csnZxdPA) çıkarmalarında ortam ve insanların düşünceleri çok etkili oldu. Şarkı gençleri sistemin içinde değişiklik talep etmelerine teşvik etti ve Kino’nun ismini bütün Sovyet Rusya’ya yaydı.

1987 yılı Kino için bir kilometre taşıydı. O zamanki politik atmosfer Tsoi’u 1987’de çıkan -ve en çok politik mesaj içeren- albümleri Gruppa Krovi’yi tasarlamaya ve aynı zamanda ondan önce hiç kimsenin yapmakta başarılı olamadığı bir müziği yaratmaya teşvik etti. Albümdeki çoğu şarkı gençlere kontrolü ele alıp düzende değişiklikler yapmalarını söylerken bazı şarkılar da milleti felce uğratan sosyal problemleri anlatıyordu.

Albümün müziği ve sözleri Tsoi’u gençler arasında bir kahraman ve Kino’yu da en popüler Sovyet rock grubu yaptı. Sovyetler’deki azınlıklar da grubun şarkılarını kendi dillerine çevirdiler. Birkaç yıl içinde Tsoi bazı başarılı filmlerde izleyiciyle buluşurken aynı zamanda Amerika’ya gidip filmlerini film festivallerinde tanıttı. Kino’nun daha sonraki albümleri de başarılarına ve popülerliklerine tuz biber ekti.

1990 yılında Moskova’nın Luzhniki Stadyumu’nda verdikleri konserde 62,000 hayran SSCB’nin en başarılı rock grubunun zaferini kutlamak için toplandı. Bu, Luzhniki Olimpik Ateşi’nin yakılmasına şahit olunan dört andan biriydi.

Viktor Tsoi aynı yıl Letonya’da gece araba sürerken yorgunluktan uyuyakalmış ve kaza yaparak 28 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ölümünden iki gün sonra ana Sovyet gazetelerinden Komsomolskaya Pravda, Tsoi hakkında şu yorumda bulunmuştur:

 

(Visited 580 times, 1 visits today)