Bir Ruj mu, Tavşan mı?

Çin’deki hayvan deneyi yasaları dünyaca biliniyor. Çin’de satışa çıkarılan ve halkın alabileceği her ürünün öncesinde hayvanlar üzerinde denenmesi gerekiyor. Her ne kadar dünyanın geri kalanı bu yasayı eleştirse de çoğu zaman Çin’in bunu ‘neden’ yaptığı tartışılmıyor, sebepleri bazılarına yeterli gelse de gelmese de. Çin’in hayvan deneyini zorunlu kılmasının sebebi sahip oldukları başka bir ünvan: kalitesiz ürünlerin ülkesi. Çin halka sattıkları ürünlerin kaliteli olduğunu göstermek ve güven sağlamak için hayvanlar üzerinde deney yapıldığını öne sürüyor ancak hayvan deneyi yerine başka alternatif metodlar da var ve hepsi düşünüldüğü gibi daha da pahalı değil, çoğu daha ucuz.

Avrupa Birliği 2013’de hayvanlar üzerinde deneyi yasakladı. Hindistan gibi bir çok ülkenin de benzer kanunları var ve hiçbir ülke hayvan deneyini zorunlu kılmıyor.

Peki bu ülkeler hayvanlar üzerinde deneye bu kadar karşıyken, ürünlerinin güvenliğinden nasıl emin oluyorlar? Hayvan deneylerinin aslında düşündüğümüz kadar kapsamlı olmadığını ve gerçeği yansıtmadığını farkettik yakın zamanda. Daha ucuz, etkili, ve masum hayvanların canının yanmadığı bir sürü farklı metod var: In Vitro testleri bunlardan biri, Harvard’da üretilen bu teknikte çipler insan hücrelerini mimikliyor ve bu şekilde hayvanlar zarar görmüyor. Bilgisayar Modellemesi, bir bilgisayar üzerinden gerçeğe yakın bir simülasyonla kozmetik bir ürünün bir insanda nasıl bir etkiye yol açacağını tahmin edebiliyor ve eğer bunlar da yeterince ikna edici değilse, hayvanların aksine izin verme becerisine sahip olan ve sonuçları çok daha gerçekçi yapacak başka bir alternatif de var. Insan denekler. Bu deneyler için izin veren insanlar kullanılıyor ve deneyin sonunda para alıyorlar.

Peki Çin neden bunları denememekte ısrarcı?

Çünkü Çin devleti bu metodların uzun yıllar sürecek deneme ve yanılma, ve eğitim gerektireceğini düşünüyor. Henüz bu metodları uygulayacak teknolojiye sahip olmadıklarını iddia ediyorlar. Ancak iyi bir gelişme de var, Çin ne kadar yavaş da olsa hayvan deneylerinden uzaklaşmaya çalışıyor.

2014’te Çin Yiyecek ve İlaç Kurumu bu alternatif metodlar için çalışanlarını eğiteceklerini duyurdu. 2016’da Çin’de bir Amerikan laboratuvarı açıldı, bu eğitimleri vermek için.

Çin bu gelişimi yavaşça sürdüyor ancak hayvanlara destek olmak hepimizin elinde, bir ürün almadan önce internetten o markanın hayvanlar üzerinde test yapıp yapmadığını araştırmak elimizdeki cihazlarla bir dakikadan az bir süre alıyor. Yapmamız gereken hayvanlar üzerinde deney yapan markaları kullanmamak ve boykot etmek, bu şekilde değişimin bir parçası olabiliriz.

(Visited 184 times, 1 visits today)