Teknolojide ne kadar ilerlesek de bu alandaki dünya devleri, ulaştıkları noktanın belki de yüz binde birini gösteriyorlar. Geçen aylarda günümüzün teknoloji çağına adını altın harflerle kazıyan şirketlerinden biri “Önümüzdeki elli yılın teknolojisine sahibiz.” diye bir açıklama yapmıştı. Öyle gözüküyor ki ilerleyen zamanda çıkaracakları eşyalarda fazlasıyla yeni özellik göreceğiz. Peki bunun konuşacağım konuyla ne alakası var, diye sorabilirsiniz.
Bu kadar hızlı gelişen ve geçen zamanda, gelişip kapattığımız ihtiyaçlar da olsa yeni ihtiyaçlarımız ortaya çıkmıyor değil. Tabii bunun sonucunda istemesek de yeni meslekler veya herhangi bir mesleğin yepyeni dalları ortaya çıkıyor. Bununla birlikte kolayca halledilen ihtiyaçlarla kapanan mesleklerde tabii ki oluyor. Bu konu ilk defa “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” filmini izlediğim zaman aklımı kurcalamıştı. Lakin sonlara doğru cevabını güzelce verdi.
Filmde Charlie’nin babası; bir diş macunu firmasında, diş macunu kapaklarını, diş macunlarına takmakla görevliydi. Ama bir gün yerine alınan ve elektrikten başka bir maliyeti olmayan robotla değiştiriliyor. Evine ise bükük bir boyun bir de elinde duran çekiyle evine dönüyor. İlerleyen zamanlarda fabrikaya geri dönen Bay Bucket, bu sefer yerini alan robotu tamir etmekten sorumlu tutuluyor. Evine ise eskiden aldığı maaşını misli ile geçen yüklü bir parayla, ailesine gerçekten lahana çorbasından başka bir yemek yedirebilmenin verdiği mutluluk ile dönmeye başlıyor.
Ne kadar çok işimiz olursa olsun genellikle çoğunu internet sayesinde halletmemiz saniyelerimizi hatta bazen saliselerimizi alıyor. Salise derken abarttığımı düşünebilirsiniz fakat fark ettiyseniz Google’da yaptığınız aramalar bir saniye bile sürmüyor. Bundan dolayı artık ansiklopedi artık yok denecek kadar az. Çünkü ansiklopedi yazan veya yazılsa bile basımlayacak bir basımevi yok. Bu ne kadar ölü bir meslek olsa da şu an o tüm bilgileri yazan kişiler belli başlı forum sitelerinde, Wikipedia’da bilgilerini paylaşarak yaptıkları işlere devam ediyorlar. Hatta eminim ki bazıları bizzat Google’ın ana sunucusuna veri ekliyordur.
Değinmek istediğim nokta şu: Geleceğin meslekleri, geçmişin mesleklerini öldürmüyor. Onları değişmeye ve gelişmeye zorluyor ve zorlamaya da devam edecek. İnsanoğlu gelişime, öğrenime ve evrimleşmeye aç kaldığı sürece bu döngü böyle sürmeye devam edecek.