Bir Kahraman Cumhuriyet

Benim gözümdeki kahraman, bu ülkenin kurtarıcısı cumhuriyet… 100. yılına girdik kutlu cumhuriyetimizin. Her yıl gibi bu yıl da kalbimin gümbür gümbür atmasına yol açıyor 29 Ekim. Yapılan kutlamaların coşkusunu hissediyorum içimde. Her yerin renk renk oluşu beni büyülüyor bugün. Uğrunda verilen bir sürü can, uğruna yapılan bir sürü fedakarlık… Bunların hepsine duyduğum minnet bir ayrıdır benim.

100 yıl önce bugün Paşam bu değeri ilan etti. Onun öncesinde var olan meşrutiyet halka gerçekten çok acı çektiriyordu. Harbin kötü etkilerini son dorukta yaşayan milletimiz bir de bu canavarla mücadele ediyordu. Atatürk işte böyle zamanlarda cumhuriyetimizi ilan edip hasta devlet olan Osmanlı’yı yıktı. Halkın acısı dindi. Uğruna yapılan fedakarlıkların sonucu gelmişti. Artık yeni kurulan bu şanlı ülkede coşku ve heyecan gibi duygular geziyordu. Padişahların yaptığı kötülükleri halk üzerinden atmış, yeni gelen bu devlete olan umutları kabarmıştı. Bu yeni devletin kazandırdığı bir sürü değer ve hak vardı. Bunlar halkın daha özgür ve mutlu yaşamasına olanak sağlıyordu. Bu yenilikler şunlardı:

Eğitim alanında yeni okullar için projeler ve geliştirmeler yapıldı. Okunması çok güç olan Arap Alfabesi kaldırıldı ve yerine dünya üzerindeki çoğu devletin kullandığı Latin yani bugün kullandığımız alfabe getirildi. O zaman kullanılan ölçü birimleri kaldırıldı ve yerine kilogram, metre, litre, mililitre, milimetre ve benzeri uluslararası ölçü birimleri kullanılmaya başlandı. Sağlık alanında yeni hastanelerin yapılması, insanlara sağlık ile ilgili haklar verilmesi gibi yenilikler ve iyileştirmeler yapıldı. Ulaşım alanında yeni duraklar ve tren garları, insanlara istediği yere gidip istediği yere yerleşip yaşayabilmeleri gibi haklar verildi. Ülkenin her bir tarafına yeni yollar ve köprüler gibi ulaşımı kolaylaştıran çalışmalar yapıldı. Sanayi alanında ise yeni fabrikaların kurulması, daha kaliteli makinelerin kullanımı, daha fazla ham madde sağlanması gibi yenilikler yapıldı. Bunların dışında eğitim hakkı, yaşama hakkı, çalışma hakkı, seçme ve seçilme hakkı, sağlık hakkı, dilekçe hakkı, mülkiyet hakkı gibi haklar verildi. İnsanların özgürlükleri arttırıldı. Kadınlara seçilme, seçme hakkı verildi. Soyadı kanunu verildi. Herkesin bir soyadı oldu ve halk Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadını verdi çünkü o bunların hepsini sağlayan veya sağlanmasına yardım eden ulu önderdi. Halk onu çok seviyor ve ona saygı duyuyordu. Bu yüzden halk ona “Atatürk” soyadını vermeye karar verdi. Atatürk cumhuriyet adına şunu demiştir. “Benim naçiz vücudum ilelebet toprak olacaktır ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” Bu söz gerçekten de çok anlamlı. Atatürk halkının (Bizlerin) bu ülkeyi sonsuza dek yaşatacağına ne kadar inandığını bu sözleriyle dile getirmiş.

İşte ben bütün bunlar nedeniyle cumhuriyeti bir kahraman ve kurtarıcı olduğunu düşünüyorum ve böyle bir değerimiz olduğu için

gerçekten çok gurur duyuyorum.

(Visited 18 times, 1 visits today)