Bir İnsanın Ne Kadar Çalışması Gerekir?

Bugün ülkemizde çalışanlar haftada 40-60 saat, bazı iş yerlerinde bunun da üzerinde çalışma saatleri uygulanmakta. Oysa yasal olarak çalışanların maksimum günlük 8 saat, haftalık 40 saat çalışması gerekir. Çünkü geri kalan zamanda insanların ailesi ile birlikte zaman geçirmesi, dinlenmesi, eğlenmesi gerekir ki; bir sonraki iş gününe dinlenmiş olarak başlayabilsin.

Bazı farklı ülkelerdeki işçilerin haftalık çalışma saatleri ortalama istatistik sonuçları; Amerika Birleşik Devletleri 34 saat, Meksika 43 saat, Rusya 38 saat, Türkiye 35 saat, Almanya 26 saat, Fransa 28 saat, Japonya 33 saattir. Görüldüğü gibi insani yaşam standartları yüksek olan ülkelerde çalışma saatleri daha azdır. Bu ülkelerde çalışan insanlar çalışma hayatı dışında kültürel ve sosyal etkinlikler yapmak için zaman bulabilmektedirler. Bu şekilde hayat süren insanlar daha mutlu ve verimli olabilmektedirler. Çünkü biz biliyoruz ki verimli işler yapmak için sürekli çalışmaya gerek yok. Zamanı verimli kullanmak daha önemlidir. Yaşam standartları düşük olan ülkelerde çalışma saatleri daha yüksek. İnsanlarda bu durum mutsuzluğa ve çeşitli olumsuzluklara neden olmaktadır.

Yapılan bir araştırmaya göre iş kazaları en fazla Cuma günü öğleden sonra gerçekleşiyor. Sizce bunun nedeni nedir? Bir hafta boyunca çalışan insanın son çalışma gününde yorgunluğu dikkat dağınıklığına yol açması olabilir mi? Araştırmacılar böyle tahmin ediyor.

Sizce insanların haftada ne kadar çalışması gerekir? 30, 40, 50 saat?Twitter’da bir kulanıcı “Dünyayı değiştirmek için kaç saat çalışmak gerekir?” sorusunu Elon Musk’a sordu. Elon Musk’a göre bu sayı 80-100 arası. Nedenini ise şöyle açıklıyor:

Çalışmanın daha kolay olduğu yerler de var, ancak kimse dünyayı haftada 40 saat çalışarak değiştirmedi. 80 saatten sonrasında acı katlanarak artıyor.

Bu sözlerinde tabii ki kendi şirketlerini kastediyordu. Tesla Model 3’ün çıktığı zamanlarda Musk, kendisinin haftada 120 saat, çalışanlarının ise 100 saati bulduğunu söylemişti. Çalışanlardan bazıları da bu kadar işin fazla olduğunu söylerken, bazıları da bu süreçten keyif aldıklarını açıklamıştı.

Bu keyif alma durumunun nedeni fazla mesai ücretleri olabilir. Ayrıca bir şeyi başarmanın verdiği hazdan da kaynaklanabilir.

İnsanların severek yaptıkları ve yaratıcılığını ortaya koyabildiği işlerde uzun süre çalıştıklarında bile keyif aldıkları gerçektir. Fakat bunu herkes için genelleyemeyiz. Elon Musk’un savunduğu düşünceye göre bir insan uyumadığı sürece sürekli çalışmak zorunda. Burada unuttuğumuz bir şey var; herkes sevdiği ve keyif aldığı bir işi yapmıyor. Bu durumdaki bir insanı günlük 8 saatin üzerinde çalışmaya mecbur etmek mutsuzluk ve arkasından ruhsal problemler getirecektir. Mutsuz çalışanın iş yaptığı diğer kişilerle ya da müşterilerle sağlıklı bir iletişim kurması beklenemez.

Peki bu çalışanların bir ailesi yok mu? Aile bağlarının güçlenmesi için paylaşım gerekli. Bu paylaşım için de yeterli zaman. Bir fabrika işçisinin de çocuğuyla alışverişe, sinemaya,parka gitmek gibi birlikte zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Bir sonraki mesai için de aynı zamanda moral depolamadır.

(Visited 84 times, 1 visits today)