Siz de birinin hayatında son anda yanan ışık olmak ister misiniz?
Bilindiği üzere Lösemi hem tedavisi zor hem de ciddi bir hastalık. Hastalığın tedavisinde ise kök hücre nakline sıklıkla başvurulmakta fakat ne yazık ki donör bekleyen hasta sayısı ile ülkemizdeki donör adayı sayısı örtüşmemekte. Dilerseniz, konuyu daha ayrınttılı inceleybilmek ve önemini daha rahat kavramak için filmi en başa saralım.
Nedir bu dilimizden bir türlü düşmeyen kök hücre?
İnsan vücudunda ayrı görevleri bulunan binlerce farklı tipte hücre bulunmaktadır. Her şeyden değerli olan sağlımız içinse bu hüclerein hepsi göz ardı edilemeyeck bir öneme sahiptir. Kök hücrelerin eşsiz göreviyse tüm bu farklı tip hücreleri yapmaktır. Yani kök hücreler, yeni hücrelerin tedarikçilerileridir. Kök hücreler bölündüğünde, kendilerinden ya da diğer hücre tiplerinden üretebilirler
Yaralandığımızda, bir darbe aldığımızda ya da hastalandığımızda, hücrelerimiz de bu zarardan etkilenebilir ve hatta ölebilirler. Bu durumlarda, kök hücreler işin içine girer. Kök hücreler, hasar gören dokularımızı onarmak ve rutin olarak ölen diğer hücrelerin yerine yenilerini yapmakla görevlilerdir. Yani kök hücreler, vücudumuzda her zaman göreve haır mikroskopik doktor ordularımızdır.
Hadi kök hücreyi anladık, kemik iliğinin olayı ne o zaman?
Kemik iliği kemiklerin içinde bulunan süngersi bir dokudur içerisinde kan yapıcı kök hücreler olarak tanımlanan hücreler yer alır. yani kemik iliği de bir nevi bir kök hücre çeşididir. Kemik iliği kök hücreleri gerektiğinde çoğalıp farklılaşarak kan hücrelerini oluşturmaktadır.
Haydaa, şimdi de kan hücreleri girdi işin içine.
Kan hücreleri dokulara oksijen taşıyan ya da mikroplara karşı vücudu savunan ve kanamadan koruyan hücrelerden oluşur. Kemik iliğinin çalışmaması durumunda kan hücrelerinde azalma olmakta ve hastanın hayatı tehlikeye girmektedir.
Bilmemiz gereken hemen hemen her kavramın üzerinden geçtiğimize göre artık ayrıntılara girebiliriz.
Kemik iliğinden kanyaklı birçok hastalık çeşidi bulunmaktadır
Bu hastalıkların ileri seviyelerinde başvurulan başlıca öözüm ise kemik iliği ya da kök hücre nakli olmaktır.
- 18 ile 55 yaş arası, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişi kök hücre vericisi olabilir. Bu koşulların sağlanması, kişinin belirli sağlık niteliklerini taşıdığı anlamına gelmektedir. Böylece yapılan bağış da nitelikli olacak ve doğal olarak hastaya yapılan kök hücre naklinin başarıyla sonuçlanma şansı yükselecektir.
Naklin gerçekleşmesi için önce bir vericiye ihtiyaç var. Peki, nasıl donör olunur?
- İlk olarak gönüllü olarak Kızılay’a gitmeniz ve kök hücre donörü olma isteğinizi belirtmeniz lazım.
- Sizden, yani donörden 5mllik iki tüp kan alınır ve kendisinden ”Kök iliği bilgilendirilmiş onam formu” doldurulması istenir.
- Kanınız incelendikten sonra Akraba Dışı Doku bankasına gönüllü verici olarak kaydedilirsiniz.
- Siz gönüllü vericilerin doku grupları Akraba dışı verici tarama merkezlerine gelen hasta başvuruları ile bilgisayar ortamında eşleştirilir, eğer uyumlu bulunan bir verici saptanırsa Akraba Dışı Gönüllü Verici merkezi tarafından kendilerine ulaşılır.
- Siz hala bağışlamayı kabul ediyorsanız ve sağlık durumunuz buna uygun ise daha ileri tetkik için çağrılırsınız.
Nakil nasıl gerçekleştiriliyor?
- Leğen kemiğinden iğneyle kök hücrenin alınması
- İlaç kullanılarak kanda toplanan iliğin kan vermeyle alınması
Verici adayı olanlar doku tipi özelliklerine bağlı olarak binde bir veya milyonda bir olasılıkla gereksinimi olan bir hastaya uygun bulunabilirler.
Yani hastalar için uygun ilik olasılığının artması için daha çok insanın bağışta bulunması gerekiyor.
BİR İLİK BİR MİNİĞİN AMACI NEDİR?
Yaşımız tutmadığı için ne ben ne de benim gibi liseli gençler donör adayı olamamaktadır. Bir İlik Bir Minik projesi ise Lösemi hastalığına farkındalık yaratmak aynı zamanda ülkemizdeki donör adayı sayısını arttırarak lösemi ile boğuşan hastaların kurtulma şansını yükseltmek amacıyla yapılması planan bir projedir.
Proje kapsamında farkındalık yaratmak, halkımızı donör adayı olmaya teşvik etmek aynı zamanda donör adayı olmayan gençlerimizin de hastalığın ve donör olmanın önemini öğrenmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.
Proje, bahar ayında bir pazar günü bütün halkın katılabileceğ açık bir alanda Türk Kızılayı desteğiyle bir kan alma aracı alana çağırılarak gönüllülerin donör adayı olmak için kan verme aşamasını tamamlaması sağlanacaktır. Aynı zamanda kermes düzenlenecek ve lösemi, kemik iliği ve kök hücre nakli ve donörlüğüyle ilgilenen vakıflar ve derneklere özel stant ayırılacaktır.
Bilinçlenirken aynı zamanda eğlenceli ve keyifli bir ortam oluşturmak adına gönüllü bir amatör grubun konser vermesi aynı zamanda da çeşitli konuşmacılar ağırlanarak konuyla ilgili yeterli bilgilendirme sağlanacaktır.
Etkinliğe katılımı artırmak aynı zamanda katılamayanlar için de bilgilendirme sağlamak amacıya yazılı ve görsel medya da dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler ddüzenlenecektir.
Elde edilen gelirin tamamı başta LÖSEV olmak üzere lösemi ile ilgilenen kurumlara ve derneklere bağışlanacaktır.