Çocuk oyun parklarının tasarımı, hem estetik hem de işlevsellik açısından büyük bir önem taşır. Bu yapıları yaparken birçok unsur kontrol edilmeli ve bunları geliştirmeye yönelik bir çalışma yapılmalıdır. Güvenlik açısından kullanılan oyun ekipmanlarının tasarımı özenle kontrol edilmelidir. Çocukların küçük kazalar yasabildiği ve düşebildiği göz önünde bulundurularak koyulduğu yerler özenle seçilmeli ve zeminlerin kaplaması yumuşak yapılmalıdır. Bölgede bulunan ailelerin çocuklarının yaş gruplarına da bakılmalı ve onlara uygun alan ve ekipman seçimi yapılmalıdır. Ayrıca, oyun çeşitliliği sağlanmalıdır. Özel gereksinimli bireylere de uygun olması açısından rampalar da eksik olmamalıdır. Doğal alanlar çocukların doğayı anlaması ve keşfetmesi için de gereklidir. Parkın konforlu olması açısından dinlenme alanları ve banklar hatta kafeler eklemek aileler açısından o parkın değerini arttırır. Parkın düzenli olarak temizlenmesi ve bakımının yapılması, hijyenik bir ortam sağlamak da çok önemlidir.
Bir mimar olarak, çocukların güvenli bir ortamda mutlu bir şekilde oyun oynayabilmeleri içinde bu unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikle, park fazla hava kirliliğinin olmadığı, doğayla iç içe olabileceği bir ortamda bulunmalı. Böylelikle çocuklar oyun oynarken doğayı keşfetmeye olanak sağlanır. Çöp kutuları ve geri dönüşüm noktaları ile çevre de temiz tutulmuş olur.
Çocukların motor gelişimlerini desteklemek ve sosyal becerililerini geliştirmek adına ilk olarak çok yönlü ekipmanlar parkın merkezine yerleştirilmelidir. Sivri ve keskin kenarlardan kaçınarak sağlıklı malzemelerden kaydıraklar, tırmanma duvarları, tahterevalliler, çeşitli jimnastik aletleri ve labirentler yerleştirilmelidir. Daha komplike, labirent gibi, alanlar yaşça daha büyük çocukların ilgisini çekebilir. Bu yüzden farklı yaş gruplara hitap eden alanlar bulundurmak parkın kullanışlığını da arttırır. Bu ekipmanlarının zeminin de yumuşak bir malzemeyle kaplanması yine çok önemli ve gereklidir.
Gölgeliklerle dinlenme alanları ailelerin rahatlıkla çocuklarını izlemesi ve güvenliklerinden şüphe duymamalarını sağlar. Bu tür, ailelere hitap eden alanlar da ailelerin de parktan faydalanmasını ve hem çocukları eğlenirken onlarında kafalarını dinleyebileceği bir deneyim sağlar.
Aydınlatma ve güvenlik unsurları da unutulamaz. Akşam saatlerinde parkın güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için LED lambalar tercih edilmelidir. Ayrıca, kamera sistemleri ve acil durumlar için çağrı butonları yerleştirilir.
Sonuç olarak, tasarlanılan bu oyun parkı çocukların fiziksel ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlayacaktır. Fiziksel aktiviteler yapılırken de ayrıyeten yaratıcılıkları da gelişmiş olacaktır. Bu çok yönlü ve güvenli alan doğayla iç içe olmasıyla beraber çocuklara doğa bilinci aşılayacaktır. Kolay erişilebilir olan bu park ailelerle çocuklar için eğlenceli bir deneyim sağlamayı hedefleyecektir.