Bir Gruptaki Üye Sayısı Arttıkça Üretkenlik Düşer Mi? 

Bir gruptaki üye sayısı arttıkça üretkenlik düşer mi?

Hepimize zamanında grup ile yapılması gereken ödevler vs. verilmiştir. Bizler genellikle “Sen şu kısmı yap, ben şu kısmı yapacağım.” gibi cümleler kurulmuştur elbet. Böylece hem yapmamız gereken iş daha kısa sürer, hem de bireysel olarak ele alacağımız kısım azalırdı. Peki ya fikir? Görev dağılımını yapmadan önce elbette nasıl yapacağımızı planlarız ve her kişiden çeşitli fikirler çıkabilir. Herkes aklında bir şey üretir ve bunu ortaya atar. Ancak verilecek karar tektir. Bu yüzden de tartışmaların çıkması, fikir ayrılıklarının oluşması da pek sıra dışı durumlar değildir. Gruptaki eleman sayısının artması, her elemanın katkısının da azalması da vardır. Buna “Ringelmann Etkisi” adı verilir.

Belki bu etkinin spesifik adı pek bilinmese de şimdi diyeceğimi herkesin bildiğini düşünüyorum.

“Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” Eğer bu iki etkiyi,düşünceyi kıyaslarsak büyük bir ikilem ile karşı karşıya kalırız. Bir durum düşünelim. Bir proje hazırlanacaktır ve bu grupta altı kişi vardır. X kişi grubun lideri olsa ve herkese yapması gerekeni paylaştırsa, olası itirazda grup üyeleri tarafından görev değişimi olsa herhangi bir sorun kalmaz. Hatta grup yerine tek kişi bu projeyi yapmaya kalksa daha zor bir süreç olur ancak sadece onun üretkenliğiyle gerçekleşen bir proje olur.Ayrıca bu üyenin tek başına yaptığı proje sadece onun katkısıyla olduğu, üretkenlik ondan çıktığı için bu Ringelmann Etkisi’ne ters düşmeyebilir..

Basit bir şekilde bu etkiyi şöyle düşünebiliriz. Bir futbol takımının yıldız oyunculardan oluşması bu takımın başarılı olmasını bekletir. Ancak takımdaki iletişim ve koordinasyon probleminden dolayı bu takım başarısız sonuçlar da alır. Bu sebepten bir oyuncunun bireysel başarısının yanında takım uyumu da toplam başarıyı etkileyen faktör arasında görülmelidir.

Bana sorarsanız bir projeyi tek kişi yapmaktansa o projeyi bir grup halinde yapmak daha yararlı olacaktır ama elbet şartları vardır. Görev dağılımı bunun başında gelir. Herkes kendine verilen konunun üzerinde düşünüp kendi üretkenliğiyle kendi bölümünü süsler ve en son herkes tarafından yapılan araştırmalar, süslemeler harmanlanarak daha güzel bir proje ortaya çıkabilir. Hem de üye sayısı fazla da olsa herkese verilen görev eşit olacağı için katkı azalması durumu söz konusu da değildir.

Fakat bu işi tek bir kişinin yapması elbette büyük bir katkıdır ve büyük emek ister. Bu durum ise böyle bir farklılık yaratır.

Kaynakça: http://mis.sadievrenseker.com/2015/05/ringelmann-etkisi-ringelmann-effect/

Proje Grup Takım Geri - Pixabay'de ücretsiz resim

(Visited 83 times, 1 visits today)