Atalarımız “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” ifadesini kullanırken Fransız profesör Max Ringelmann, “Bir gruptaki üye sayısı arttıkça üretkenlik düşer.” görüşünü savunur. İnsanların bu konuda birbirinden farklı tercihleri vardır: Bazısı takım çalışmalarının daha etkili, bazıları da bireysel çalışmanın çok verimli olduğunu söyler. Peki, bu birbirinden tamamen farklı iki fikirden hangisi izlenilebilecek en doğru ve verimli yoldur?
İlk olarak ortaya bir ürün koymak veya bir çalışma sunmak istediğimizde bir konu ve yapı seçmek gerekir. Bu durumda da önemli bir nokta olan fikir ortaklığı gelir. Bir grupta herkesin aynı veya yakın düşüncesi olması pek olası değildir, çünkü insanların farklı görüşleri ve tecrübeleri vardır. Eğer, gruptaki insanlar anlaşılabilir ve uzlaşmacı kişiliklere sahiplerse şanslısınızdır, ancak böyle bir durum olmayabilir de. Çok aksi ve ısrarcı insanlarla aynı grupta olursanız kargaşa ve anlaşmazlık diz boyudur. Bu durum sadece fikir ortaklığı açısından değil, grup çalışmasının tüm basamaklarında büyük bir dezavantaj yaratır. Öte yandan, bireysel çalıştığınızı düşünün: dışarıdan insanların fikirlerine danışabilirsiniz ancak yine de konuyu ve yapıyı siz belirlersiniz. Küçük konularla ilgili insanlarla tartışmaya girmezsiniz ve bu çok daha verimli bir çalışma ortamı yaratmakla beraber zamanınızdan da tasarruf sağlar.
İkinci olarak bireysel çalışan kişi projenin hepsinden sorumludur. Eğer sorumluluk sahibi ve çalışkan bir kişi iseniz bu sizin için çok büyük bir avantajdır. Düşünün: takım arkadaşlarınızdan birisi bir hata yaptı veya görevini yerine getirmedi. Sizin hiçbir kusurunuz olmasa bile bunun sonuçlarına katlanmak zorundasınız. Bireysel çalışmada ise “Acaba takım arkadaşım görevini yerine getirdi mi?” gibi kaygılara kapılmazsınız. Başka bir deyişle başarıyı tamamen kendi ellerinize almış olursunuz. Başarılı olursanız sadece siz takdir edilirsiniz ve bence bu sizi daha çok gururlandırır.
Bireysel çalışmak aynı zamanda size birçok yararlı özellik de kazandırır. Kriz anlarında başa çıkmayı, sorumluluk sahibi olmayı ve yalnız bir şekilde iş yürütmeyi öğrenirsiniz. Ünlü Amerikalı direktör Orson Welles’in de dediği gibi “Yalnız doğarız, yalnız yaşarız ve yalnız ölürüz.” Hayatta insanlara bel bağlamamak ve hedeflerimize yalnız başımıza ulaşmak bizim için en doğru yoldur. Yalnız çalışmak bize bu özelliği kazandırmada önemli bir rol oynar.
Sonuç olarak, bireysel çalışmanın bize hem kısa zamanlı hem de uzun zamanlı etkileri ve yararları vardır. İlk başta bireysel çalışmak korkutucu gelse de bu faydaları düşünerek ve cesaretimizi toplayarak işe girişirsek bunun meyvesini daha sonra toplayacağımızı unutmamalıyız.
Bir Elin de Sesi Var
(Visited 18 times, 1 visits today)