Nükleer füzyonun geleceğimizi nasıl etkileyebileceğini bilmek için öncelikle füzyonun ne demek olduğunu bilmeliyiz. Füzyon iki atomun çekirdeğinin bir araya gelmesidir. Füzyonun zıt anlamlısı olan fisyon ise iki atomun çekirdeğinin birbirinden ayrılmasıdır.
Füzyona örnek olarak Güneş’in içindeki hidrojen atomlarının helyuma, helyumun karbona dönüşmesi; fisyona örnek olarak atom bombaları ve nükleer santraller verilebilir. Nükleer füzyon ve fisyonun gelecekte bizi nasıl etkileyebilecek olduğuna gelirsek; gelecekteki enerjimizin çoğunluğunun bu sayede üretilmesi oldukça olası. Ayrıca bunu günümüzdeki gibi havayı kirleterek ve nükleer atıklar doğaya salınarak olmayacak. Hatta eğer nükleer santralleri gerçekten çok küçültmeyi ve nükleer sızıntı risklerini engellemeyi başarırsak bu yöntem arabalar, gemiler ve hatta uçaklar için sınırsız enerji kaynağı olabilir.
Bu konuda gelişme sağlamak için bazı kısıtlar mevcut. Fisyon; verilen enerjinin yalnızca yüzde yetmişini geri verirken, füzyon ise sürekli devam edebilen bir reaksiyon değildir. Dolayısıyla bu yöntemlerin verimliliğinin de arttırılması gerekli.
Kim bilir yakında bulunacak yeni nükleer yakıtlar ve kontrol sistemleri insanlığın enerji ihtiyacını sonsuza kadar çevreci bir yöntem ile çözebilir. Belki de bu şekilde enerji için savaşlar yapan insanlar sınırsız ve bedava enerjinin keyfini sürecekler.