Sevgili Okuyucular;
Sizlerle farklı ve eğlenceli bir konu paylaşmayı tercih ettim. Başlıkta da belirttiğim gibi seçtiğim konu, bilmece ve bilmecelerin içindeki paradokslardır. Sizler için de eğlenceli bir okuma olacağına inanıyorum. Öncelikle bilindik ve basit bilmecelerle başlamak istiyorum.
Sizlere ilk soracağım bilmece bazı filmlerde kullanılmıştır en bilindik olan “Die Hard 3” filminde kullanılmıştır. izleyenler “Simon diyor ki” repliğinden hatırlayacaklardır. Buradaki sayılar değiştirilerek de kullanılmaktadır.
- Biri üç diğeri beş litre su alan iki kabınız var. Sizinse tam dört litre suya ihtiyacınız var. Dört litre suyu ölçmek için bu iki kabı nasıl kullanırsınız?
Biraz da mantık kullanalım mı? Onun için en kısa bilmeceyi yazıyorum.
- Bir ördeğin önünde iki ördek, bir ördeğin arkasında iki ördek, ortada bir ördek var. Toplam kaç ördek var?
Şimdi biraz mantık ve biraz da hızlı düşünce gerektiren bir soru. Bu soruyu okuduğumda kısa bir süre düşündükten sonra çok komik bulmuştum ve bu soru aklıma geldiğinde yüzüme bir gülümseme geliyor.
- Yaşlı kral, iki oğlundan hangisine krallığını bırakacağını belirlemek için bir görev vermeye karar veriyor. Çocuklarına kimin atı tepedeki kiliseye en son ulaşırsa o kral olacak diyor. Küçük oğlu ata atladığı gibi dörtnala kiliseye gidiyor. Kral sözünü tutuyor ve krallığı küçük oğluna bırakıyor. Niçin?
Tamam sanırım bu kadar kolay soru yeter ve şimdi isterseniz paradokslu bir bilmeceye geçelim.
- X Okulu’nda eğitim gören palyaçolar büyük bir şok yaşıyorlar. Bir hırsız okulun 873 sarı balonunu ve bozuk balon pompasını çalmıştır. Neyse ki suçu işlenirken gören bir tanık vardır. Tanığın ifadesine göre hırsız okulun palyaço kıyafetlerini giymiştir ve kırmızı takma burnu vardır. Daha önceki araştırmalara göre tanıkların yüzde sekseni, suç işlerken görülen bir palyaçonun burnunun rengini doğru tahmin etmektedir. Bundan başka, X Okulu’ndaki palyaçoların yüzde seksen beşinin mavi, yüzde on beşinin kırmızı burna sahip olduğu da bilinen bir gerçektir. Hırsızın kırmızı burunlu olma ihtimali nedir (tanığın gördüğü sandığı şeyi doğru sayıyoruz)?
Şimdilik bu kadar yeterli sanırım. Cevaplarını bulduğunuza eminim ama yine de merak ediyorsanız bir sonraki yazımda burada sorduğum soruların cevaplarını paylaşacağım.
Yeni bilmecelerde görüşmek üzere.