Fen bilimleri akıl yürütmemize, deneyler gözlem yapmamıza dayalıdır. Geçmişten günümüze kadar bilim insanları bazı teoriler ve varsayımlar üzerinden yola çıkarak gelişme göstermiştir. Bu kurallar günümüz teknolojisiyle daha da gelişmiş olup insanların araştırmasını ve farklı kaynaklar bulmasını kolaylaştırmıştır. Fen, doğa ve bilim çevremizdeki bazı olayları önceden tahmin etmemizi sağlamıştır.
Mesela havanın yağışlı olup olmadığı, jeolojik olaylar vb gibi birçok olayı önceden tahmin etmemizi sağlayan bilimdir. Bu durum insanlara ışık tutmuştur.
Fen bilimleri kendi içinde birçok bölümlere ayrılıyor ve hepsi de birbirinden heyecanlı deneylere sahip. Anaokulunda benim ilk fen bilimleriyle tanışmam da insan vücudunun nasıl çalıştığını görmemle başladı. Büyük bir hayranlıkla içimizdeki organları inceledik. Daha sonra öğrendiğim bir deneyi hatta kendim uyguladım. Bir gazozun içine attığım naneli şekerin inanılmaz bir şekilde nasıl köpürdüğünü gördüm. Bir gün okulumuza gelen bir sihirbazın deneysel gösterisinde de ilk defa kuru buzla tanışmıştım ve nasıl oluştuğunu araştırdım. Fen bilimlerini sevmek bana göre bir ayrıcalıktır.
Eğitim bir süreçtir. Zaman, emek ve sabır ister. Fen bilimleri, sosyal bilgiler, Türkçe gibi derslerin insana kazandırdığı çok önemli katkılar vardır. Araştırma, inceleme ve deneysel etkinliklere katılmak ve sonuç alıncaya kadar devam etmek önemli. Merak duygusu motivasyonu arttıracaktır.
“Bilim ve fen nerede ise oradan alacağız ve ulusun her bireyinin kafasına koyacağız.”
Mustafa Kemal ATATÜRK