Bilgisayar ve Toplum

Teknoloji, en kötü yanlarından biri insanlığın tembelleşmesine sebep olmasıdır. Her şeyi kolaya getirmek iyi değildir aslında. Her ne kadar pek çok durumda gerçekten de çok çok işlevli olsa da. Asıl bahsi geçecek olan teknolojilere, bilgisayar ve internete iyi ve kötü yanlarıyla bir bakacağız.

Bilgisayar ve internet pek çok buluşu beraberinde getiren iki şeydir. Tabii bu gelişmeler bilgisayarın doğru kişilerin eline geçmesi sonucu olmuştur. Diğer insanlarda durum daha farklıdır, ki şu anki bilgisayar kullanıcılarının çoğunu bu “diğer insanlar” oluşturur. Bu “diğer insanlar” topluluğunun da aslını sorarsanız iş dışında pek azı yararlı bir şekilde kullanır bilgisayarı. Yararlı bir şekilde kullanmaktan kasıt ise araştırma yapmak, dozunda olacak şekilde sanal sosyalliğe karışmak, ara sıra kafa dağıtmak gibi şeyleri kapsar.

Yararsız kullanan da bunları yapabilir ancak bazı şeyleri gerekenden fazla yapar. En belirgin örneklerden biri şu anki genç toplumun sürekli facebook, twitter, whatsapp, instagram gibi sosyal ağ sitelerinde vakit geçirmesidir. Veyahut sabahtan akşama kadar oyunla geçen vakit aralığı. Bu tür durumlarda bilgisayar ve internet tamamen zaman kaybıdır. Örneklerimi gençler üzerinden verdim ancak büyüklerde de durum bundan aşırı farklı değildir. Genelleme yaparsak onlar da internetin elindedirler. Hatta durum onlar için daha vahimdir zira zaten yaşları geçtiğini ya da zaten buralara gelene kadar yeterince tecrübe ve bilgi elde ettiklerini düşünerek araştırmadan, yeni şeyler öğrenmekten uzak kalabilirler. Gençlere geri dönelim, hep kötü hep kötü gidiyoruz ama durum her ne kadar bize öyle lanse edilmese de öyle. Evet, gençlerin yanlışlarından bahsederken eğitim sistemine de biraz laf atacağım. Çok ayrınıtılı, her şey çok ayrıntılı; baştakiler ne düşünüyordur bilmiyorum ancak bize verilmeye çalışılan bilgilerin kimsenin aklında kalıcı yer etmediğinden şüphem yok. Başarılı olsun ya da olmasın herkesin üstüne bir baskı olarak geliyor bu durum da. Sürekli ileriki sınavlarda ne yapacağım düşüncesi bir baskı oluşturuyor öğrencini üzerinde. Bu baskı da öğrencide aynı zamanda bir rahatlama, serbest kalma isteği uyandırıyor elbette. Öğrenci olan bizler de bu isteği karşılamak için bilgisayara yöneliyoruz ne yazık ki. Zamanımızı onun başında internetin de nimetlerini kullanarak eğlence içerikli videolara, oyunlara ve daha herkesin gerçek yüzünü bile göremediğimiz sosyal medya için feda ediyoruz.

Uzun lafın kısası bilgisayar ve internet aslında çok yararlı teknolojiler. Tek sorun var, bir de kullanmasını bilsek.

(Visited 74 times, 1 visits today)