Bilgisayar mı? Yoksa Sokak mı?

Hayatımızı köklü bir şekilde değiştiren teknoloji, sadece bizim değil çocukların da yaşamını değiştiriyor. Bu değişimin başında ise oyunlar gelmekte. Eskiden sokaklarda güle oynaya saklambaç oynayan, güneş batmadan eve uğramayan çocuklar, artık bilgisayardan ve telefonlarından başlarını kaldırmamakta. Peki ya bu seçeneklerden hangisi çocuklarımız için daha iyi: geleneksel oyunlar mı, yoksa yeniliğe ayak uydurmak mı?

 

Çocuklarımızın internetten oynadığı oyunlar her ne kadar masum görünse de, aslında çocuklarımız için sakıncaları da vardır. Çok fazla maruz kalınması durumunda çocuklarda görme bozukluğu, baş ağrısı, omurga problemleri gibi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca bunlar bir süre sonra bir bağımlılık haline gelme ihtimaline de sahiptirler. Çocukları üzerinde kendi yaşlarına uygun olmayan görüntüler bulunduran oyunlar da çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden çocuklarımızı internet ortamında iken gözlemlemeli, bu gibi durumların oluşmasına icazet etmemeliyiz.

 

Başka bir açıdan baktığımız zaman, bahsettiğimiz bilgisayar oyunları doğru hazırlanırsa çocuklara yarar da sağlayabilirler. Gerekli şartlar sağlanılarak , mesela çocuk psikologlarından yardım alarak, çocukların psikolojisini etkilemeyecek ve onlara yarar sağlayacak eğitici oyunlar tasarlanabilir. Örnek vermek gerekirse: Dünya’da da çok fazla bilinen ,siz de büyük ihtimalle duymuşsunuzdur, Minecraft adlı oyunu örnek gösterebiliriz. Oyun çocukları yaratıcılıklarını kullanmaya sürüklerken onlara uçsuz bucaksız bir dünya vererek onlara özgürlük tanıyor. Çocuklar aynı zamanda bu oyunda matematiksel zekalarını da geliştirebiliyorlar. Bu oyun, İsveç gibi eğitimi kalitesi ve refah olarak çok gelişmiş bir ülkenin müfredatında bulunmakta. Ayrıca bu oyunun, eğitim için tasarlanmış ve gelişmiş ülkelerde ders materyali olarak kullanılan bir versiyonu da bulunmaktadır. (Minecraft Education Edition)

 

Bilgisayar oyunlarının iyi ve kötü yanlarını ele aldık, şimdi sıra sokak oyunlarına geldi. Sokak oyunları bilgisayar oyunlarına göre daha masumlar. Çocukların sosyalleşmesine katkı sağlayan bu oyunlar, çocukların fiziksel gelişimine de katkı sağlamakta. Çocukların kendi oyunlarını kurmalarına imkan verdiği için yaratıcılıklarını da kullanmaya teşvik etmektedir. Aynı zamanda çocuğun kültürü ile arasındaki bağı güçlendirir, milli kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlar.

Her ne kadar sokak oyunları yararlı olsa da, şimdiki zamanımızda çocuklar için sokak oyunları oynamak imkansıza çok yakın. Sokaklar eskisi gibi boş değiller artık, bir güruh araba sarmış sokakları, gökdelenler kapatmış oyun alanlarını, çocuklar da bu durumda çaresiz kalmaktadırlar. Bu sebeplerden dolayı çocuklarımızın da bilgisayar oyunlarını daha çok tercih etmeleri de anormal bir şey değildir. Onları bu sebepten dolayı yargılamak yanlış olur.

 

Uzun lafın kısası, bu iki oyun türünün de kendine göre olumlu ve olumsuz yanları var. Sokak oyunları fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklese de, bu oyunları oynayacak alan bulmak gerçekten zor. Bilgisayar oyunları ise ciddi yan etkileri olsa da olsa da bu yan etkiler kontrol altına alınabilir, çocukların yararına da çevrilebilir. Ama bence önemli olan oyunun türü değil, çocuklarımızın mutluluğudur.

 

 

(Visited 30 times, 1 visits today)