BİLGİ VE MUTLULUK

Bilgi, çevremizi inceleyerek, etrafımızdaki varlıklar hakkında fikir sahibi olmaya çalışarak, araştırma yaparak edindiğimiz şeylerdir. Peki, bazen bir şey hakkında çok bilgi sahibi olmak, ona kafayı takmamıza, korkmamıza vb. sebep olarak bizi mutsuz edebilir mi?

Benim fikrime göre insan, bilmediği şeylerden korkar. Örneğin, bir bebeği yatağın üzerinde çok da yüksekte olmadan tutuyorlar. Bebek düşünce ne olduğunu bilmediği için korkuyor ve dakikalarca tutan kişinin ellerine tutunmaya devam ediyor. Aynı şey tam zıttı da olabilir. Mesela bir insan iğnenin delici bir şey olduğunu bilmeden rahat hareket ederken, delici bir şey olduğunu öğrenince korkmaya başlayabilir. Tabii, bu iyi bir şey sayılabilir çünkü insanı yaralanmadan koruyan şey bu örnekte bilgidir.

Bir konu hakkında fazla bilgi sahibi olmak bazen kafa karıştırıcı olabilir ancak bence kötü bir şey değildir. Mesela, bilimin harikalarını keşfettikçe insanlık hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracak ve zaman tasarrufu sağlayacak birçok gelişmede bulunmuş ve icatlar yapmıştır. Bu yüzden bilgi sahibi olmak kötü bir şey sayılamaz, bence. Tabii, kafamızı çok takıp stres, uyku bozukluğu vb. sorunlarla fazla bilgi yüzünden karşılaşabiliriz. Mesela, benim babam tıp okurken stresten bir gözü ciddi ölçüde bozulmuş. Bu da kafasına çok şey sokmaya çalışmasından kaynaklı. Ancak yine de sağlığımızı etkilemediği sürece fazla bilgi sahibi olmak ve kafamızı takmak, bence, yine bizi mutsuz etmez.

Bilgi insanı geliştirir ve bilgiye aklımızla ulaşabilmek insanı insan yapan şeydir. Bilgi sahibi olmak bize doğrudan zarar vermedikçe bence bizi mutsuz etmez.

(Visited 5 times, 1 visits today)