Bilgi ve Hayal

Hayal gücü ve bilgi oldum olası zıt kavramlar gibi gelmiştir insanoğluna ben bu fikre pek katılmıyorum.Evet hayal gücü ve bilgi arasında önemli kavram farkları var fakat tam olarak hayal gücü ve bilgi nedir?Hayal gücü insanın kendi kendilerine düşünceler planlama ve organize etme bunu yaparken yaratıcı bir şekilde düşünme yeteneğidir.Bu yetenek insanın kafasında çeşitli senaryolar kurmasına, problemleri çözmesine ve en önemlisi, tamamen şahsi fikrimdir, sanatsal eserler oluşturmasını sağlar.Bilgi ise daha çok gerçeklere, verilere, deneyimlere ve anlayışlara dayanır.Bilgiler gerek bilimsel gerek toplumsal gerçeklerdir.Bilgilerin doğruluk ve kesinlik yüzdesi çok daha yüksek olduğundan insanların karar almasına ve hayatlarına yön vermesine yardıcı olurlar.

Başka bir soru daha.Bilgi ve hayal gücü tek başlarınayken mi başarı getirirler yoksa beraberlerken mi?Hadi biraz daha derin düşünelim.Bilgi elbet tek başına çok yararlıdır okulda öğrendiklerimiz olsun günlük hayatta öğrendiklerimiz olsun meslek hayatımızda kullanacağımız değerli bilgilerdir.Peki bu bilgiler tek başına yeterli midir?En basit örneği vermek gerekirse kimyada elementlerin tepkimeye nasıl girdiğini ve elektron dağılımlarını biliyorsunuz diyelim, bu bilgiyi sadece siz bilmiyorsunuz sizinle beraber dünyada milyonlarca insan da bu bilgiden pekala haberdar.İşte bilgiyi harmanlayan ve daha başarılı, daha ilgi çekice yapan unsur hayal gücüdür.Hayal gücü varolan bilgiyi farklı bir şekilde kullanmamızı sağlar.Hayal gücü mevcut durumu sorgulamayı ve alternatif çözüm yolları bulmayı sağlar.Hayal gücü elimizdeki bilgiyi şekillendirmemizi ve başarıya ulaşmamızı sağlar.

Hayal gücü ve bilginin birleşimi, tarihde birçok başarılı hikayenin temelini oluşturmuştur. Her büyük başarı, önce bir hayalle başlar. İnsan beyni, yukarıda da bahsettiğim gibi, hayal gücü sayesinde sınırların ötesine geçebilir, olasılıkları keşfedebilir ve yeni çözümler yaratabilir.Fakat şu da ayrı bir gerçektir ki bu hayaller, bilgi ile desteklenmediği müddetçe boş lafın ötesine geçemez atalarımızın da dediği gibi lafla peynir gemisi yürümez.Bilginin deneyim ve öğrenmeden geldiğini zaten söylemiştim.Bir konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan, hayal edilen her şey sadece anlık bir parıltı olur. Ancak, bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için gerekli olan şey, bilginin gücüdür. Bilgi, hayal gücü ile birleştiğinde, çoğu zorluğun üstesinden gelinebilir.Bilgi, bir sorunu çözmek veya bir hedefe ulaşmak için gerekli olan araçları sağlar. Ancak hayal gücü, bu araçları kullanma şeklimizi ve taktiğimizi belirler.

Başarı, sadece bir şeyi hayal etmek veya bir bilgiye sahip olmakla değil, bu iki unsuru beraber kullanarak,çaba ve emek sarf ederek elde edilir. Steve Jobs’un Apple’ı kurması, Edison’un ampulü icat etmesi veya Einstein’ın görelilik teorisini geliştirmesi gibi büyük başarılar, hayal gücü ile bilginin birleşiminden doğmuştur.Kısacası hayal gücü, yeni yollar keşfetmemize ve günümüz dünyasını dönüştürmemize ve geliştirmemize olanak tanırken, bilgi bize buhedefe nasıl ulaşacağımızı gösterir. Bu nedenle, hayal gücü ve bilginin birlikte çalışması, insanlığın elinde olan en büyük güçtür.Bu ikili, insanlığı ileriye taşıyan her büyük başarının temelini oluşturur.

(Visited 8 times, 1 visits today)