Bilgi Edinmede Yeni Çağ

Sosyal medya; insanların günlük ihtiyaçlarını yerine getirebilen, insanlar arası interaktif iletişimi kolay ve hızlıca sağlayabilen, şehirleri, ülkeleri ve hatta dünyayı birbirine bağlayabilen ayrıca bilgiyi, meydana gelen olayları ve küresel medyayı sadece bir tuşla ayaklarına kadar getirmeyi temel edinmiş ve kamuoyu üstünde güçlü etkileri olan bir nevi insanlara hizmet veren iletişim ve etkileşim platformlarıdır.

İnsanlar da bu platformları birtakım gereksinimlerini karşılamak için kullanırlar. Bu gereksinimlerin en başında bilgi edinimi ve dünya gündeminden haber almak gelir.

Çağımızın bir gereksinimi olarak, çoğu insan dünyada meydana gelmiş olaylara ve bilgiye olabildiğince hızlı bir şekilde ulaşmayı arzular. Eski dönemlerde insanlar, bu amaçlarına ulaşmak için genellikle yazılı ve sözlü basını kullanırlardı. Fakat günümüzde değişen şartlar ve olanaklar sebebiyle, insanlar artık sosyal medyayı hızlı ve kolay ulaşılması sayesinde her çeşit basın aracının önüne koymaya başladı. Ancak sosyal medyanın bizlere kolay ve hızlı bilgi temin etmesi o bilgilerin doğruluğunu veya yanlışlığını kanıtlamaz.

Sosyal medyaya yüklenen bilgilerin veya meydana gelmiş olayların hızlıca yayılmasında birtakım faydalar vardır. Bu faydalardan biri kamuoyunun yeniliklerden ve gelişmelerden anında haberdar olabilmesidir. Örnek vermek gerekirse, çoğumuz Covid-19 gibi büyük bir salgının varlığından ilk başta sosyal medya aracılığıyla haberdar olmuştuk. Ayrıca bu küresel çaptaki salgına karşı ne yapmamız gerektiği ne çeşit önlemler almamız gerektiği ve salgının insan vücudundaki etkileri gibi kafamızda dönen birçok soruyu sosyal medya aracılığıyla uzmanlar sayesinde açıklığa kavuşturmuştuk.

Bir artısı da toplumun her kesiminin aydınlatılmasıdır. Buna örnek olarak 6 Şubat 2023’te ülkemizde meydana gelen depremi verebiliriz. Çünkü o günkü durum ve vaziyette sosyal medya, halkın deprem bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili fikir sahibi olmasını ve bazı bilinmeyen konularda da aydınlatılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Bir diğer faydalı etkisi de sosyal medyanın insanlar üzerinde farkındalık ve duyarlılık oluşturmasıdır. Mesela günümüzde karşı karşıya kaldığımız en büyük tehlike belki de küresel ısınmadır. Küresel ısınma hakkında dünya gündeminde söz hakkı ve geçerliliği olan birinin sosyal medya hesapları üzerinden bir paylaşım yaptığını düşünün. Bu paylaşım dakikalar içinde milyonlarca insan tarafından etkileşime girecek, belki de küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkında daha duyarlı  bireyler haline gelecekler.

Fakat sosyal medyanın hızlı bir etkileşim aracı olmasının artıları olduğu gibi eksileri de vardır.

Bu eksilerden biri bilgi kirliliğidir. Bu platformlarda bilgili bilgisiz herkesin paylaşım yapabiliyor olması sosyal medyadaki bilgilerin doğruluğunu bize biraz da olsa sorgulatır. Bu tarz platformlarda kaynağı belli olmayan ve her kafadan çıkan bir ses olduğunu düşünürsek doğru bilgileri ayırt etmek bir hayli zamanımızı alacaktır.

Bir diğer zararı da kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi ve toplumun yanlışlara inandırılmasıdır. Bir insanın sosyal medya üzerinden sırf etkileşim almak uğruna yanlış bir bilgiyi paylaştığını düşünün. Bu kişinin takipçilerinin bilgiyi doğru olarak kabul ettiğini ve yanlış bilgiyi kendi çevrelerinde yaydıklarını varsayın. Bir süre sonra toplum bu yanlış bilgiyi doğru kabul etmeye ve kanıksamaya başlayacaktır. En sonunda bu yanlış bilgi toplumun aklına empoze edilmiş olacaktır.

Konuyu toparlamak gerekirse, sosyal medya çağımızda yararlı ve önemi yadsınamaz bir iletişim ve bilgi kaynağıdır. Aynı zamanda bu bilgilerinde olabildiğince hızlı bir şekilde insanlara sunulmasına imkân sunar. Yani bizim bilgi edinmemiz veya meydana gelmiş olayları öğrenmemizde güçlü bir kaynaktır. Yalnız sosyal medyanın bilgi edinme açısından faydalı bir kaynak olması da bazı şartlara bağlıdır. Bunlar kullandığımız kaynakların güvenliğinden ve bu kaynakların paylaştığı bilgilerin doğruluğundan emin olmamızdır.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)