Biz insanlar doğduğumuz andan itibaren beynimizde bilgileri depolamaya başlarız. Bu bilgileri de ilk başta bize en yakın insanlar vermeye başlar, konuşmayı öğrenmemiz gibi ya da buna benzer hayata hazırlayan bilgiler. Sonrasında da bize bilgi akışını sağlayan öğretmenlerimize emanet ediliriz ve bu şekilde ilerleyerek bilgi akışı devam eder. Ömrümüzün sonuna kadar öğreniriz. Bildiğimiz tüm bilgileri depolarız. Öğrenim sürecinde öğrenilen bilginin aktarımının doğru olup olmaması gibi durumlarda aktarımının doğruluğunu anlayabilir miyiz?
Öğrenme sürecinde bilgiyi her yerden öğrenebiliriz. Özelliklede teknolojinin gelişmiş olduğu bu zamanlarda bilgi bize bir nefes kadar uzaklıkta bulunurken. Bilgiye ulaşmak çokta zor bir şey değildir. Televizyonlar, hepimizin elinde bulunun telefonlar gibi sosyal ağlardan iki tıkla bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu iyi bir şey olduğu kadar kötü bir şey olduğunu söyleyebilirim. İnternet üzerindeki bilgilerin doğruluğu bilinmezken bunun yanında sosyal medyada da bir çok yanlış haber bulunmaktadır. Çevremizden aktarılan bilgilerinde doğru aktarımı gibi şeylerde aldığımız bilginin gerçek bilgi olup olmadığına karar veremeyiz. Yeni öğrendiğimiz bir şey hakkında ufakta olsa bilgimiz yoksa konunun doğruluğunu yanlışlığını bilmediğimiz için hemen doğruluğuna inanırız. Aslında insanoğlu öğrenerek gelişir ama yanlış bilgilendirme konusunda yapacağımız tek şey bir şeye kolayca inanmamak olacaktır. O konu hakkında bilgimiz olmasa da hemen bak bu doğru bilgi diye atlamamalıyız. Bu olayı bu aralar çok yapar olduk. Sosyal medyadaki her şeye kanıyoruz ve sosyal medyadan aldığımız bilgileri başkalarına aktarıyoruz. Bilgi akışı konusunda güvenilmeyecek kaynaklardan bir tanesi olup insanoğlunu yanlış bilgilendirerek kişileri yanlış yönlendirme gibi şeylerde de büyük rol oynamaktadır. Bilgi öğrenilerek kazanılır ama yanlış bilgi kazanmaktan çok kaybetmektir. Yapmamız gereken tek şey aldığımız bilgiyi sorarak, araştırarak doğrusuna ulaşma ya da doğruluğunu kanıtlamak için bunları yapmalıyız. Farklı kaynaklarda ya da sorduğunuz konu hakkındaki bilgili kişilerden de destek alarak bilgi akışındaki yanlışlıkları düzeltebilirsiniz. Kendi aldığınız bilgiler kadar kendi aktardığınız bilgilerin doğruluğuna da dikkat etmelisiniz. Şimdiki zaman yeniliklerin olduğu insanların daha bilgili olduğu bir devir. Özellikle bu zamanda birçok yanlış bilgi aktarımı vardır. En önemli olarak sosyal medyadaki bilgilere çok dikkat etmeliyiz. Bilgi çok önemlidir. Alacağınız her bilgi sizi geliştirir.
Aldığımız bilgilerin bize ulaşımında doğru ya da yanlışlığını anlamak eğer konu hakkında bilgimiz yoksa zordur. İnsanların gelişimindeki en önemli şey bilgidir. Bilginin aktarım biçimi gibi şeyler önemli olduğu kadar hayatımızda büyük etkisi vardır. Aktardığınız ya da aldığınız bilgilerin doğru olmasına dikkat edelim. Özellikle sosyal medyanın önemli olduğu bu dönemde sanal ağdaki her şeye inanmayalım.