BEYİN GÖÇÜNÜN ÜLKEMİZE BAKAN YÖNÜ

Beyin göçü bir kişinin eğitiminin daha iyi şartlarda ya da kendisine daha verimli olması için o kişinin kendi ülkesinden başka bir ülkeye göç etmesi ve oraya yerleşip orada hayatına devam etmesidir.

Beyin göçü, beyin göçü yapan kişinin kendi ülkesine genel olarak eksileri vardır bence. Çünkü o kişi beyin göçü yaparak kendi ülkesi yerine diğer gideceği ülkeyi geliştirir. Kişi kendi eğitiminin daha iyi olacağını veya yapacağı şeyin dünya çapında bilinmesini ya da tanınmasını istiyorsa beyin göçü yapması hem kendisi açısından hem de dünyanın gelişmesi açısından mantıklı olabilir. Fakat beyin göçü kişinin kendi ülkesi açısından büyük bir kayıp da olabilir.

Diğer ülkelere şuana kadar yapılan tüm beyin göçleri yapılmamış olsaydı kendi ülkemizin geliştiği bariz bir şekilde belli olurdu. Mesela bir kişi liseyi bitirdi fakat kendisine üniversite için diğer ülkelerden gelen teklifler kişiye ülkesinde okumaktan daha cazip geliyor. Bu teklifler o kişiye hedeflerine ulaşabilceği hatta bir proje üstünde çalışıyorsa onun orada gelişip çok iyi yerlere gelebileceği imkanlar sağlıyor. Böylece kişi ülkesini bırakıp oraya göç ediyor. Bu, kişi açısından büyük bir kazanım çünkü kendi ismini ve projesini bu şekilde dünyaya tanıtması böyle daha kolay gerçekleşebilir. Fakat bu kişi ülkesinde kalıp ülkesinde iyi bir üniversiteye çalışmaya başlasaydı ve sonrasında burada projelerini geliştirseydi kişi kendi ülkesi için çalışmış olurdu ve kendi ülkedine katkı sağlamış olurdu. Böylece diğer ülkeye yerleşen ve projelerini orada geliştiren kişi kendi ülkesine değil o ülkenin gelişmesine katkıda bulundu. Bu da kendi ülkemiz için büyük bir kayıp.

Ülkemizden beyin göçü gönderilmemesi için kendi ülkemizde de bu çalışmaları gerçekleştirmeli ve diğer ülkelerin o ülkeye gitmemiz için gerçekleştirdiği imkanları kendi ülkemizde gerçekleştirebilmeliyiz. Böylece ülkemiz gittikçe daha da gelişir. Ülkemizden giden beyin göçlerini artık kendi ülkemize kazandırmaya başlamış oluruz. Beyin göçü yapacak kişiler ise beyin göçü yapmayıp kendi ülkesine bu anlamda katkı sağlarsa ve insanlar beyin göçü yapılmamasına yönelik çalışmalar yaparsa veya kısa bir süreliğine gittiği ülkede yeni bir şeyler öğrenip tam beyin göçü yapmamış olarak ülkemize dönerse ve ülkede öğrendikleriyle eğitim verirse kendi ülkemizin gelişeceğini görebiliriz. Yani kişinin yabancı bir ülkeye gidip orada öğrendiklerini kendi ülkesine aktarması da ülkemizin kalkınmasına yardımcı olacak bir eylemdir.

(Visited 120 times, 1 visits today)