Beslenmenin İnsanlardaki Etkisi

rüyada çikolata yemek nedir 7 detayla ayrıntılı tabir – Yüzde 100 Kesin Bilgilerle Rüya Tabirleri

Beslenmenin İnsanlardaki Etkisi

 

Genelde markete gittiğimizde aburcubur almadan çıkmayız.Bazen de sadece abur cubur almak için gideriz. Peki bu kadar sağlıksız olmasına rağmen neden bu tarz yiyecekler tercih ederiz?

 

Aslında bu tam olarak bir tercih meselesi değildir. Bu tarz yiyeceklerin içinde bize çeşitli duygular hissettiren maddeler vardır. Mesela çikolatanın insanları mutlu ettiği söylenir. Bu doğru bir bilgidir ve çikolatanın içinde %0.6-%0.7 oranında bulunan phenethylamine(PEA)’dan kaynaklanır. Phenethylamine dediğimiz bu doğal bileşik, sinir sistemini uyararak bazı sagıların salınmasını tetikler,vücudu rahatlatır ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar.

Vücudumuz yiyecekleri farklı tatlarla ilişkilendirir.Üzgün olduğumuz zamandaki tat veya mutlu olduğumuz zamandaki tat. Bu sebeple bu duyguları yaşadığımızda aradığımız belirli bir tat olacaktır ve vücudumuz bunu isteyecektir. Bazen de içimizdeki boşluğu doldurmak için yeriz. Aslında insanları bu tür abur cuburları almaya ve tüketmeye iten temel sebep  bu yapay gıdalara ihtiyaç duyulmasının  bir pazarlama taktiği olarak sağlanmış olmasıdır.Besinlerin insan psikolojisi ve davranışlarına olan etkisini bilen büyük şirketler ,bu tür yapay gıdaların tüketilmesi halinde yaşanacakları arka planda tutarak gıdayı olabildiğince cazip göstermeye odaklanırlar..Gıdaların insan vücudunda yarattığı etkilerin bilincinde olunması ve önce sağlık anlayışının yerleşmesi halinde pek çok markanın ortadan kalkacağı tartışmasız bir gerçektir.Bu şartlarda kendi kazancını ön planda tutan şirketlerin bu türden yapay gıdaları üreten teknolojiye yaptığı yatırım bu durumun en büyük kanıtıdır.Besinlerin insan davranışlarına olan etkisi ise sevilen yiyeceklerin tüketimi ile gelen mutluluk hissi ve daha sonra özellikle ambalajlı ve yapay gıdaları tüketmiş olmaktan kaynaklanan pişmanlık hissi şeklinde görülür.Sağlıklı pek çok yiyeceğin ve düzenli beslenme alışkanlığının getirdiği rahatlık ve mutluluk çok daha önemlidir.Daha enerjik ve sağlıklı bir vücuda sahip olup,daha az hastalanmak herkesin isteyeceği şeylerdir.Bir çikolatada var olan ve insanlara mutluluk hissi olarak yansıtılan seratoninin yine kakao maddesi kullanılarak daha sağlıklı bir halde tüketilmesi de mümkündür. Sağlıklı yiyeceklerin genel popülasyonu oluşturan yaş grupları tarafından her zaman tercih edilmemesi ve  açıkça tadının önemsenmesi yapay gıda endüstrisinin günümüzdeki halini alması ile sonuçlanmıştır. Sonuçlar beslenme alışkanlıklarının ailede nasıl olduğu ile doğrudan ilişkilidir.

 

Özetle besinlerin insan psikolojısını ve davranışlarını etkilediği kesindir.Bu etkiye neden olan alışkanlıkları yönetebilen bireylerin sağlıklı olması sürpriz değildir.O yüzden her besinin alım ve tüketim aşamasında özelliklerinin bilinmesi herşeyden önce kişinin kendisine ve bütçesine fayda sağlayacaktır.Bilinçli insan, bozulan moralinin bir çikolata ile düzelmeyeceğinin farkında olan insandır.

 

 

 

(Visited 18 times, 1 visits today)