Beslenme Alışkanlıkları

Fast food yiyecekleri örneğin; hamburger, sosisli sandviç, pizza, kızarmış tavuk, patates kızartması ve diğer aşırı yağda kızartılmış yiyecekleri aynı zamanda abur cubur dediğimiz kola, gazoz, cips, şekerleme gibi yiyecek ve içecekleri bir çoğumuz severiz ve sağlığımıza birçok zararı olduğunu bilmemize rağmen yine de tüketiriz. Peki bu yiyecekler sağlığımıza zararlı olan hangi maddeleri içerirler? Fast food ve abur cuburların sağlığımıza zararı nedir? Sağlıklı beslenmek için neler yapmamız gerekir?

Sağlıklı beslenme hakkında bilgiler paylaşan eatthis.com’un yaptığı ”Kalp Sağlığınız İçin En Zararlı 30 Yiyecek” listesine göre kalp sağlığımız için en zararlı 30 yiyecek konserve sebzeler, hazır çorba, söğüş et, domates sosu, dondurulmuş yiyecekler, hazır sebze suları, dondurulmuş yiyecekler, ketçap, kapari, süzme peynir, kurutulmuş et, kahve kreması, dondurulmuş tartlar, dondurma, kızarmış tavuk, margarin, bisküviler, beyaz pirinç, harmanlamış kahve, hazır çin yemekleri, tarçınlı hamur tatlısı (cinnamon rolls), pastırma, sosis, et suyu tableti, cips, diyet kola, peynir, pizza, patates kızartması, biftek ve hazır meyve suları yer alıyor. Bu besinlerin listede bulunmasının aşırı şeker ve aşırı tuz, trans yağ içerme gibi bir çok sebebi var.

Yapılan araştırmalara göre fast food yediğimizde mutlu hissetmemizin nedeni karbonhidratlı yiyecekler tükettiğimizde beynimiz dopamin ve serotini salgılarını arttırır ve bu da bizim kendimizi mutlu hissetmemize sebep olur. Bu durum aslında çoğu insan fark etmesede bizi fast food bağımlısı olmaya iter. Bu tarz yiyeceklerin sağlığımıza en büyük zararlarından biri çoğunuzun bildiği gibi obezitedir. Fast food ve abur cubur aşırı tüketilme durumunda obeziteye sebep olur. Aynı zamanda cildinizin bozulmasına yani sivilce ve siyah noktalarda artışa, kavramsal ve hafıza işlevlerinde düşüşe sebeb olduğu gibi içerdiği maddeler gereğince kanser riskini artırır ve aşırı tuz içerdikleri için tansiyon yükselmesine de sebep olabilirler. ” Özellikle böbrek hastalarında ödem ve konjesyona neden olabilmektedir. Abur cubur tüketimi sindirim sistemi enfeksiyonlarına neden olan ciddi bir etkendir.” Ayrıca abur cubur özellikle de şekerlemenin aşırı tüketilmesi çürük gibi diş rahatsızlıklarına da neden olabilir.

Bir çoğumuz sıkıcı ev yemekleri yerine fast food yemeyi tercih eder. Bence sağlıklı beslenmeye başlamak için yapılabilecek en iyi şey değişik yemek tarifleri denemek. Mesela ben özellikle sosyal medyada gezerken gördüğüm, servis edildiğinde estetik görüntü oluşturan tarifleri denemeyi çok severim. Böylece hem yemek yaparken eğlenmiş olurum hem de genelde lezzetli olan bir yemek denemiş olurum. Tabii ki siz yemek yapmayı sevmiyor olabilirsiniz fakat yine de internette pek çok pratik ve lezzetli yemek tarifleri mevcut. Sağlıklı beslenmek başta sıkıcı ve zor gelse de sağlığımız ve fast food bağımlılığından kurtulmamız açısından önemli. Ayrıca evdeki malzemeleri kullanarak paradan da tasarruf yapabilirsiniz.

Sağlıklı beslenmek sadece yediğimiz şeyleri düzenlemekle alakalı değildir. Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından biri su tüketimidir. Gün içinde bir insan en az 2-2.5 litre su içmelidir. Ayrıca lif tüketiminin de sağlığa birçok yararı vardır. Lif tüketiminin kalp hastalıklarına karşı koruma, boşaltımı kolaylaştırma, diyabeti kontrol etmeye yardımcı olma gibi birçok faydası bulunmaktadır. Lifli gıdalar arasına elma, yeşil erik, ceviz, muz ve benzeri besinler de yer alır. Bazı insanların sevmediği bir besin olan yulaf da çok yüksek oranda lif içerir. Yulaf tadını güzelleştirmek ve yemeğinizden keyif almanızı sağlamak için içine meyve koyabilirsiniz. 

 

KAYNAKÇA:

http://kemalsahinmtal.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/06/03/962838/dosyalar/2018_05/14114156_Abur_Cubur_ZararlarY.output_1.pdf

http://www.milliyet.com.tr/-/dilara-kocak/cafe/yazardetay/26.11.2008/1020806/default.htm

https://www.eatthis.com/what-happens-to-your-body-when-you-eat-fast-food/

https://www.eatthis.com/foods-that-cause-heart-disease/

 

(Visited 351 times, 1 visits today)