Çikolatanın mutluluk hormonunu salgıladığını hepimiz duymuşuzdur fakat bu doğru mu , besinlerin cidden psikolojik etkileri var mı? Bu soruyu bu blogda araştırmalarla beraber konuşacağız.
İnsanın temel ihtiyaçlarından biri de beslenmedir. Sağlıklı olmak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Güzel bir kahvaltı güne pozitif , enerjik başlamamızı sağlar çünkü bu kahvaltı kan şekerini dengede tutar , ihtiyacımız olan enerjinin karşılanmasına yardımcı olur , gün içinde daha dikkatli olmamızı sağlar. Eğer güzel bir kahvaltı yapmazsak gün boyunca yorgun hissedebiliriz.Bazı yiyecekler bir hormon salgılar bu hormon serotonindir mutluluk ,canlılık ve zindelik veren önemli bir nörotransmitterdir. Muz, ananas, erik, fındık, süt, hindi, ıspanak, yumurta ve ahtapot, kalamar, salyangoz ve istiridye gibi deniz ürünleri serotoninhormonunu etkiler.
Yapılan çalışmalar beslenmenin psikolojik rahatsızlıklar karşısında önemli bir koruma sağladığını göstermiştir (Tuck, Farrow, & Thomas, 2019).
Besinlerin psikolojik etkilerine örnek olarak yorgunluk hissine bezelye ve havuç , agresiflik için fındık , ceviz ve fıstık yalnızlık için domates, biber, patlıcan, patates önerilmektedir. Ayrıca çoğumuzun kahveden bildiği kafein uyandırıcı etkiye sahip olup anksiyete etkilerini hafifletir.Karbonhidratlar kan akışını hızlandırır ,protein değeri yüksek gıdalar tüketmek, yüksek enerjili olmamızı sağlar ve gelelim çikolataya çikolata yediğimiz zaman %75 oranında bağırsaklarımızda %25 oranında ise beyinde serotonin hormonu salgılanır. İşte bu kısımda sorumuzun cevabını bulmuş olduk .
Ayrıca bu yemekleri nerede , kimin ile yediğimiz de psikolojimizi büyük yönde etkiler. Mesela ailenizle ya da arkadaşlarınızla piknik yapıyorsunuz bu aktivitenin hem sağlığımıza hem de psikolojimize büyük faydası var birde pahalı bir lokantada yemek yediğinizi düşünün belki orada daha lezzetli yemekler yiyorsunuz fakat o piknik ortamı sizi daha rahat , pozitif yapacaktır. Bazen çoğumuz acele ile yemek yediğimizde ne yediğimizin bile farkına varmıyoruz sadece yemek için yiyoruz aslında bu o kadar yanlış bir davranış ki bedenimiz doyuyor ama biz tatmin olmuyoruz yani o mutluluğu enerjiyi maalesefki alamıyoruz..
Bazen insanlar kilo aldıklarında eski fiziğine geri dönmek için diyet yaparlar aslında hep dengeli beslenmeliyiz ve psikolojik sağlığımızı da korumalıyız eğer beslenmemize hiç dikkat etmezsek psikolojik sağlımızı da kaybetmişiz demektir.Yani biz insanlar hiç diyet yapmadan hep dengeli beslenerek tabii arada kendimizi keyifsiz hissettiğimizde küçük küçük ödüllendirerek psikolojik sağlımızı korumalıyız.
Özet olarak besinlerin psikolojimize büyük oranda katkıda bulunduğu bir gerçek o yüzden eğer psikolojimize dikkat ediyorsak ki etmemiz lazım dengeli beslenmek önemli bir yer alıyor.