Besinlerin insan psikolojisine etkisi

İnsan vücudu her zaman bir gizem olmuştu bize. Kendimiz o vücudu kullanmamıza rağmen hala kendisini tam olarak tanımıyoruz ve doğru kullanıp kullanmadığımızı bile bilmiyoruz.

İnsan beyni çok üst düzey bir organdır küçücük bir parçası bile 10 dan fazla hareket yapabilir. Yemeklerin bile insan beynine bir etkisi olur mesela en çok etkisi olan çikolata, çikolata eski zamanlarda zehirli bir yiyecek olarak bilinse de artık dünyaca bilinen ve en çok sevilen yiyecek haline gelmiş durumda. Peki, bu yiyecek neden bu kadar sevilmiş durumda, çikolatanın bu kadar sevilmesinin sebeplerinden bazıları dilde bırakan güzel ve hoş tat tır ve bu tat insan beyninizde mutluluk hormonu salgılar. Bunun yanında insan vücuduna bilinemeyecek kadar yardımcı olur. Araştırmalara göre Kakao çekirdekleri aynı zamanda antioksidan molekülleri açısından zengindir. Bu antioksidan moleküllerinin başında flavonoidler gelir. Flavonoidler hem bitkilere renk veren hem de bir antioksidan olarak hücre duvarlarının ve serbest radikallerin oksitlenmesini önleyen bir antioksidan grubudur. Antioksidan etkileri ile hem kanserli veya hastalıklı hücrelerin çoğalmasını engeller hem de bu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyuculuk sağlar. Kakao çekirdeklerinde, dolayısıyla çikolatada en çok bulunan flavonoid türü epikateşindir. Epikateşin, kas gelişimini ve kuvvetini farklı bir yolak kullanarak arttırır, nitrik oksit üretimini arttırarak damarları genişletir ve dolaşım sistemini geliştirir, hücrelerin insülin duyarlılığını arttırarak kan şekeri düzeyini düzenler, antioksidan özelliği ile kanda kolesterol düzeyini azaltır ve beyin ile kalp sağlığını geliştirir bunun sonucunda beyin mutluluk hormonu salgılar.

Çikolata en çok etkileyen yiyeceklerden olsa da başka yiyeceklerde farklı etkileri vardır beyine mesela kahve, Günlük kahve tüketiminin psikolojimiz üzerinde rahatlatıcı ve pozitif etkileri vardır. Yorgunluğu azalttığı, enerji verdiği, uyanık kalma süresini uzattığı ve odaklanmayı arttırdığı bilinmektedir. Fakat günlük kahve tüketimi arttığı zaman ruh sağlımıza olumsuz etkilerini de beraberinde getirir. Stres hormonlarında artışa sebep olacağından sizi gergin, sinirli ve aşırı tepki veren birisine dönüştürebilir. Aşırı kahve tüketimi uykusuzluğa, çarpıntı ve el, ayak titremesine yol açabilir. Fazla tüketilen kafein miktarı depresyon ve kaygı bozukluğu riskini arttırmaktadır. Kişinin nasıl beslendiği de psikolojiye etkisi vardır mesela sağlıklı ve yiyecek gereğini dengeli bir şekilde alındığı zaman insan vücudu dinç ve stres siz olur ama eğer o denge bozulunca ve bir yiyecek grubundan çok yenince hem sağlığa hem de insan psikolojisinde bozuklar ortaya çıkarabilir.

Yiyecek biz ne kadar besin ve insan vücuduna doyurmak olarak ye sekte insan vücudunun hassas beyninde çok fazla psikolojik sorunlar çıkarma potansiyeline sahip bu sebeple insan vücuduna yemek ihtiyacı dengeli ve eksiksiz bir şekilde desteklenmelidir bunun sonucunda hem sağlıklı ve uzun hayat hem de mutlu ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olunur.

 

(Visited 30 times, 1 visits today)