Besinlerin İnsan Psikolojisine Etkisi

Herkesin çok sevdiği, yediğinde haz aldığı yiyecekler vardır. Bu yemekleri genelde besin almak amacıyla tüketiriz. Aslına bakarsak gıda almak için tükettiğimiz besinlerin duygularımızın ve psikolojimizin üzerinde etkisi oldukça büyüktür. 

Hayatımızın yoğun tempolu anlarında genel olarak yapmamız, yetiştirmemiz gereken işlere odaklanırız. Bu yüzden de ne yediğimizin bizim için için pek bir önemi yoktur. Böyle zamanlarda çikolata, pizza, hamburger gibi genelde sağlıksız ve o çok sevdiğimiz yiyecekleri yemek bizi bir nebze de olsa mutlu eder belki de rahatlatır. Aslında bu yiyecekler, fast food, beynimize daha fazla yememiz gerektiği ve daha mutlu olmamız gerektiği mesajını veriyor. Uzmanlara göre bu yiyecekleri tükettiğimizde hissettiğimiz haz, uyuşturucularla yaşanılan hazza benziyor. Çünkü fast food yemek insanda bağımlılık yaratıyor ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. Uzmanlar bu durumu “duygusal yeme” olarak adlandırıyor. Aslında konunun derinine inilince bu devamlı yeme isteğinin kişinin hissettiği öfke, endişe gibi olumsuz duygulara bağlı olarak gerçekleştiği gözlemleniyor. Kişi, bu yiyecekleri tüketince hissettiği olumsuz duygulardan arınacağını veya bulunduğu durumdan kurtulacağını düşünüyor.

Yediden yetmişe çikolatayı herkes sever. Peki çikolatayı bu kadar sevmemizin nedeni nedir? Neden çikolatanın bizi mutlu ettiğini ve bize keyif verdiğini düşünürüz? Sebebi şu ki çikolatada oldukça fazla kafein, feniletilamin ve teobromin vardır. Bu bileşiklerin uyarıcı etkisi vardır ve beynimizde “serotonin” hormonunun halk arasında bilinen adıyla mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlarlar. Bu hormon insanın mutlu olmasını, kendini zinde hissetmesini sağlar. Ayrıca çoğumuzun da bildiği üzere kahvede ve çayda etkin maddelerden biridir kafein. Kafein insan beynini doğrudan etkiler ve uyarıcı etkisi vardır. Uyandırıcı ve dikkat artırıcı özelliği olduğu bilinir. Sanıyorum ki çoğu insanın sabah uyanır uyanmaz kahve içmesinin sebebi de budur.

Türk milleti olarak tüketmeyi çok sevdiğimiz bir şey var. Evet, insan psikolojisini nasıl etkiyebilir diye düşünebilirsiniz fakat ay çekirdeğinin ruh halimizin değişmesinde etkisi büyük. Çünkü kahve gibi ay çekirdeği de serotonin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Bahsettiğim gibi serotonin hormonu da rahatlamamızı sağlar ve gerginliğimizi üzerimizden alır.

Ruh halinin yanı sıra reklamların da besinleri tüketmemizde rolü büyük. Örneğin gazlı içecek reklamlarını düşünelim. İnsanlar piknikte güzel zaman geçirirken birden gazlı içeceklerini açıyorlar ve birden daha da mutlu oluyorlar. Aslında farkında olmasak da biz de besinleri izlediğimiz reklamlarla bağdaştırıyoruz. Örneğin o içeceği diğer markalara tercih ediyoruz. Çünkü reklamda izlediğimiz görüntüler bizim o içeceği tükettiğimiz zaman daha mutlu olacağımız mesajını beynimize işliyor.

Kaynakça:

*http://www.beslenmedestegi.com/saglik-rehberi/serotonin-hormonu-nedir

*http://iyigelenyiyecekler.com/serotonin-iceren-yiyecekler/

 

(Visited 182 times, 1 visits today)