Besinlerin Duygu ve Davranışlarımıza Etkileri

Yediğimiz yemekler duygularımızı ve davranışlarımızı etkiler mi?

 

Bazı yemekleri yedikten sonra kendinizi hiç gergin ya da stresli hissettiğiniz oldu mu?

 

Çikolata bizi mutlu eder mi?

 

Daha önce çok kalorili bir şey yedikten sonra pişmanlık duydunuz mu ya da sağlıklı bir şey yedikten sonra kendinizi hafif hissettiniz mi?

 

Size uygun olmayan ve ağır gelen yemekler yediğinizde bedeniniz şişkinlik, gaz gibi fiziksel tepkilerin yanı sıra duygusal tepkiler de verir. Bir kaç bardak alkol duygu ve düşünce durumunuzu nasıl çabuk etkileyebiliyorsa bir kase dolusu salata da duygu-düşünce durumunuzu etkileyebilir. Bir fincan kahve içtiğinizde algınızın hemen açıldığını ya da bir parça çikolatanın sizi anında daha enerjik ve mutlu hissettirdiğini fark etmişsinizdir. Sıcak çorba içtiğinizde içiniz ısınır, rahatlarsınız. Çok yoğun çalıştığınız günler canınızın protein istediğine dikkat ettiniz mi? Aslında farkında olmadan beden-duygu durumumuzu dengeleyecek seçimler yaparız.

Bana göre yiyeceklerin duygu ve düşüncelere etkisi insandan insana değişir. Bir besin bir insanı mutlu ederken bir diğerini başka duygular içine sürükleyebilir. Mesela sebze yemeği yiyen iki insan düşünün, biri bu yemeği sevdiği için mutlu olur fakat diğeri sebze yemekten hoşlanmadığı için duygusal açıdan kötü etkilenir.

 

Yiyeceklerin bize farklı duygular hissettirmesi içlerinde bulunan hormon, salgı, yapı taşları gibi maddeler yüzünden kaynaklanır. Örneğin; badem ve kabak çekirdeğinin uyumaya ve sakin olmaya yardımcı gamma aminobütirik asit ve triptofan vardır ya da maya, patates, karnabahar, portakal ve yumurta gibi yiyeceklerin içinde özgüven sağlayan bir vitamin olan B1 vitamini vardır.

 

Çikolata Bizi Mutlu Eder Mi?

Çikolatada triptofan adı verilen bir çeşit aminoasit bulunmaktadır. Triptofan; mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin üretimi yapan bir aminoasit çeşididir. Ancak yediğimiz çikolatadaki triptofanlardan ihmal edilecek kadarı beynimize ulaşır. Bu nedenle mutluluk etkisini yok sayabiliriz.

Çikolatanın içinde bulunan başka bir maddeyse anandamiddir. Anandamid ise Sanskritçede “mutluluk” anlamında olan bir nörotransmitter maddedir. Anandamid insanın kendi vücudunda ürettiği esrar benzeri etki gösteren maddedir. Ancak vücudumuzun bu kadar keyif alabilmesi için 25 kg çikolatayı aynı anda yememiz gerekmektedir.

Fakat farklı bir açıdan bakarsak da Dr. Neil Martin’in yaptığı bir araştırma sonucu, çikolatanın vücudumuzun endorfin salgılamasını destekleyerek mutlu hissetmemizi sağladığını ortaya koymuştur. Ayrıca çikolatanın bileşiminde yer alan “Phenylethylamine” adlı madde tıpkı endorfin gibi bizi mutlu ediyor, hatta çikolatayı yediğimiz zamanlarda vücudumuz âşık olduğu zamanlarda olduğu gibi hoş reaksiyonlar gösteriyor.

 

Kaynakça:

(Visited 287 times, 1 visits today)