İnsanoğlu, varolduğu ilk günden beri hayatta kalmak için ve enerjisini yenilemek için besinler tüketerek bu enerjisini yeniler ve hayatta kalır. Bir insan yaşamının olmazsa olmazlarından olan besin, herhangi bir eksiklikte alınırsa, vücuda belki de kalıcı hasarlar bile bırakabilir.
Bugünkü konumuz ise, bizi hayatta tutan bu önemli şeyin insan psikolojisine ve bir insanın davranışlarına olan etkileri hakkında konuşmak. Öncelikle, besinlerin insandan insana bir özellik derecesi vardır. Bundan kastım şudur, mesela bir insanın en sevdiği yemek pizza iken bir başka insanın belki de asla yemeyeceği bir yemektir pizza. Şimdi bu iki insana pizza verirseniz, tabii ki de aynı tepkiyi alamazsınız. Bu sebeple bir taraf mutlu olurken, maalesef diğer tarafın üzgünlüğüne sebep olabilirsiniz.
Özellik faktörünün yanı sıra, bu konuya birazcık daha detaycı olacak bir şekilde bilim tarafından yaklaşalım. Bilim insanlarının yaptıkları uzun araştırmalara göre, bir insan eğer sevdiği bir yemek ile karnını doyurursa, hem daha mutlu olur, hem de daha güzel bir gün geçirme şansı artar. Bunun sebebi, insan beynindeki oluşan düşüncedir. Bu düşünce ise şöyledir: “Yenilebilecek onlarca besin varken ben bugün en sevdiğim besini tükettim.”. Bu düşünceyle beraber, insan kendini daha da şanslı hissedeceğinden özgüveninin daha da artacağı gözlemlenmiştir.
Psikolojik açıdan, bir insanın yediği bir besin ile aslında psikolojisinde anlık değişimler oluşabileceğini yukarıdaki paragrafta konuştuk. Şimdi sıra davranışlarda. Bir insan, eğer sevdiği bir besin ile karnını doyurursa, etrafına daha samimi bir izlenim ve gülen bir yüz ile gülümsemesi muhtemeldir. Ancak tam tersi olursa, daha üzgün ve belki biraz sinirli bile bir tavır gözlemleyebilirsiniz. Mesela annesi tarafından zorla bamya yiyen bir çocuğu düşünün. Sizce de bu çocuk biraz sinirli olmaz mıydı?
Bunların yanı sıra, şimdi bahsedeceğim besini yiyen her insanın mutluluk seviyesi artış göstermektedir: çikolata. Bunun aslında çok basit bir sebebi vardır. Bir insan çikolata yediği zaman, bu çikolata insan beynini rahatlatıp gevşetir, beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve beynin endorfin hormonu salgılamasına neden olur. Bu ismi geçen endorfin hormonunun aslında bir diğer ismi mutluluk hormonudur. Bu sayede yiyen insan kendini iyi hisseder.
Evet, bugünkü yazımdan da anlayabileceğiniz üzere, besinlerin insan psikolojisini ve davranışlarını etkilediğini düşünüyorum ve bu sebeplerden zaten yukarıda da bahsetmiş bulunmaktayım. Bu tür bilimsel çalışmalar sayesinde zaten besinlerin, insan psikolojisi ve davranışlarında etkisi olduğu bulunmuş, üstüne bunlar gözlemlenerek deney ile de test edilmiştir. Bu nedenle siz okuyuculara tavsiyem, genellikle sevdiğiniz besinlerle beslenmeye dikkat edin ki gününüz güzel geçsin ancak bu demek olmuyor ki sağlıksız beslenmekte sakınca yoktur. Herkese sağlıklı günler dilerim.