Benzinli Mi Elektrikli Mi (revision)
Benzinli Mi Elektrikli Mi (revision)

Benzinli Mi Elektrikli Mi

Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda elektrikli arabalar gelişti ve kullanılabilir hale gelerek akaryakıt şirketlerini endişelendirmeye başladı. Sizce elektrikli arabalar ülkemizde de kullanılabilir mi?

Öncelikle elektrikli arabaların fiyatı ülkemize göre çok pahalı. Örneğin Tesla Model S ülkemizde vergiler ile en ucuz seksen bin Euro ediyor. Bu da üç yüz kırk altı bin Türk Lirası’na tekabül ediyor. Bu fiyattaki bir araba tam şarj olduğunda ortalama üç yüz elli beş kilometre yol yapabiliyor. Benzinli arabalar ise ortalama yedi yüz ile sekiz yüz kilometre arası gidilebiliyor. Ülkemizin her yerinde benzinlik varken elektrikli araba şarj noktası çok az. Bu arabaların da belli bir süre sonra bakım yaptırması gerekmez mi? Peki bu arabaların bakımı kim nerede yapacak, onlar da çok az. Mesela Antalya’daki bir elektrikli araba sahibi arabasının bakımı için İstanbul’a mı gitmek zorunda? Bu arabaların donanım yazılımlarının kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirilmesi de hiç hoş sonuçlar doğurmaz. Artıları ise doğayı kirletmiyor, benzinli arabalarda bu doğa için en büyük sorun. Benzinli arabalarda bulunan karbon hava filtresi, triger kayışı, motor yağı, buji ve piston gibi sürekli bakım gerektiren parçaları olmaması. Pilinin de çok az kapasite kaybı yaşaması da önemli bir özellik. Arabada bulunan otomatik pilot özelliği ki bu çok büyük bir artı çünkü olası insan hatalarını önceden fark eden ve buna göre arabayı durdurabiliyor. Böylece kazalarda ölüm oranı daha azalmış oluyor. Zaten piyasada tekel olan Tesla’ya güçlü rakipler çıktıkça (örneğin Volvo yeni elektrikli arabasını duyurdu) rekabet oluşacağı için daha ucuz ve daha çok yol kat edebilen elektrikli araçlar piyasaya çıkacaktır. Bir de yerli elektrikli arabanın çıkması var. Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın açıkladığı gibi ülkemizde de TÜBİTAK yerli araba için çalışıyor. Bir de bu arabaların yazılımlarına dışarıdan müdahale edilemeyeceğini iddia ediliyor . Üstelik bu arabalar ÖTV’den de muaf olacakları için fiyat konusunda daha az sıkıntı yaşanır. Shell’in de Avrupa’da elektrikli şarj yerleri satın almaya başlaması elektrikli arabaların eksiklerinin kapanması yolunda önemli bir adımdır. Zaten dünyada da biz insanlara sadece kırk altı yıl yetecek petrol kaldığını göz önüne alırsak elektrikli arabalar gelecekte bir vazgeçilmez olabilir.

Elektrikli arabaların bu denli hızlı geliştiği bir dönemdeyiz. Bence bir iki küçük pürüz haricinde benzinli araba yerine elektrikli araba daha makul bir seçenek.

(Visited 148 times, 1 visits today)