Fosil yakıt kaynaklarının en önemlisi petroldür.Petrolün fiyatının yüksekliği ise insanları ve devletleri birçok konuda farklı arayışlara yöneltmektedir.Ucuz başka bir enerji kaynağı arama ve kullanma insanoğlunun son yıllarda en çok ilgisini çeken konulardan bir tanesidir.
Özellikle araçlarda yakıt olarak petrol yerine kullanılacak çevreye daha az zarar verici ve cepleri yakmayan bir enerji kaynağının kullanılması günümüzde neredeyse zorunlu hale gelmiştir.Uzun yıllardır başka alternatifler olmadığı için birazda zorunluluktan dolayı araçlarda benzin yani petrol kullanılıyordu.
Son 10 yıldır yapılan araştırmalar ve uygulamalar göstermiştir ki arabalarda petrol kullanım zorunluluğu aşıldı.Elektrikli otomobiller mevcut ve kullanıma başlandı.
İşte benim de ileride sahip olacağım ve kullanacağım otomobilde elektrikli olacak.Tercihimin sebeplerini sizlere açıklamaya çalışayım.
En başta elektrikli otomobiller çevre dostudurlar.Doğaya hiçbir zararı yoktur.Benzinli otomobillerde egzozdan çıkan karbondioksit emisyonu elektrikli otomobillerde bulunmaz.Zaten yeterince kirlenen hava ve çevremiz bu sayede daha fazla kirlenmekten kurtuluyor.Atmosferdeki kirliliğin en önemli faktörü olan karbondioksit maddesi sayıları gittikçe çoğalan araçlardan çevreye hızla yayılıyor.Günümüzün bu sorununu kökten bitirecek en makul çözüm elektrikli otomobildir.
Elektrikli otomobil ile benzinli otomobilin aynı yolu kat ettiğini farz edelim.Güzergahımız Ankara-İstanbul olsun.Benzinli otomobilin bu yol için yaklaşık 120 liralık benzin yakacaktır.Oysa elektrikli otomobil ile bu miktardan oldukça düşük bir bütçeyle yaklaşık 6-8 lira arası bir bütçeyle aynı yolu gidebilmektedir.Sizde daha ucuza istediğiniz herhangi bir yere gitmeyi düşünmez misiniz ?
Ayrıca devletler elektrikli otomobiller için kullanımı arttırmak amacıyla vergi oranını %3 gibi düşük bir oranda belirlemiştir.Benzinli otomobillerde ise oran %60 gibi yüksek bir orandır.Aradaki farkı düşününüz.Neden daha fazla vergi ödeyelim ki .
Benzinli otomobillerin ana gücü petroldür.Dünya ‘da petrol elde etmek için çıkan veya çıkarılan savaşları da unutmayalım.Petrolün daha az kullanılması hatta ona hiç ihtiyaç duyulmaması petrol savaşlarınıda bitirebilir.Bunun da gerçekleşebilmesi için elektrikli otomobillerin kullanımının artması gereklidir.
Tabii şimdi elektrikli otomobillerin hiç mi olumsuz yanı yok sorularınızı duyar gibiyim. Bu konunun olumsuzlukları ile ilgili birkaç görüş paylaşacağım.Peki bu kadar olumlu bahsettiğim elektrikli otomobillerin şarjı ne kadar dayanır ve nasıl şarj edilir?Yukarıda verdiğim örnekten yola çıkacağım.Ankara-İstanbul arasında benzinli otomobil ile tek depo benzin yeterli olur.Ancak elektrikli otomobil ile en az 3 şarj istasyonunda durmanız gerekir.Her seferinde şarjı arttırmanız ve en az 2 saat şarjı beklemeniz gerekecektir.
Bu şarj istasyonları yaygın mı diye sorabilirsiniz.Büyük kentlerimizde açıldı.Ama tabii ki benzin istasyonları kadar sayısı fazla değil.Elektrikli otomobiller fazlalaştıkça şarj istasyonları da buna bağlı olarak artacaktır.Elektrik enerjisini depolamak için güçlü bataryalara ihtiyaç vardır.Bataryaların güçlenmesi içinse teknolojik olarak daha fazla çalışmaya ve ar-ge(araştırma,geliştirme) çalışmaların arttırılması gerekir.
Elektrikli otomobiller ülkenin elektrik tüketimini arttıracaktır.Ülkemizde maalesef elektrik enerjisini üretmede dışa bağımlı bir ülkedir.Bu sorunu da elektrik santrallerini verimli hale getirerek ve daha fazla elektrik santrali kurarak iyileştirebiliriz.
Elektrikli otomobiller bugünün,yarının ve geleceğin otomobilidir.Birtakım aksaklıklar şu an için yaşansa da çözülemeyecek sorunlar değildir.Dünya için gelecek için elektrikli otomobil kullanılmasını tavsiye ediyorum.Ben de ileride bir elektrikli otomobil kullanıcısı olacağım.