Teknolojinin temelinde yatan düşünce; “Teknoloji,insanlığın bütün problemlerinin yegane çözümüdür.” Zaman ilerledikçe insanoğlunun da çabalarıyla bilimin ilerlemesinin en büyük destekçilerinden birisidir teknoloji. Çağımızın insanları teknolojiyi çoğu zaman telefon,tablet ya da oyun konsolu gibi terimlerle hafızalarına kaydetmişlerdir. Ancak teknoloji bu kalıplara sığmayacak kadar geniş ve uzun bir konu. Hem olumlu hemde olumsuz onlarca özelliği ile gelişen teknoloji hepimizi kendisine hayran bırakıyor.
Teknolojinin bize sunduğu,işlerimizi kolaylaştıran icatlardan sadece birkaç tanesi; günümüzde tıp alanında kullanılan MR cihazları, ya da mikroskoplar ve daha fazlası ilerleyen teknoloji sayesinde bugünlere ulaştı.
Ancak teknolojinin bu olumlu yönlerinin dışından birçok olumsuz özelliği de vardır.Örneğin; Savaşlarda sık sık kullanılan ve insanların hayatını mahveden atom bombaları ya da nükleer silahlar da teknoloji sayesinde varolmuştur. Elbette ki sırf vicdanımızı rahatlatmak için suçu teknolojiye atmak etik olmaz.
Gündeme uzun süre tahtını kuran ve çokça tartışılan konulardan birisi de teknolojinin de desteği ile piyasaya sürülen ve günlük hayatımızda da hayvan kopyaları,insan klonu gibi farklı farklı başlıklarla duyduğumuz genetik kopyalama denilen şey bizim için bir tehdit mi yoksa geleceğimize yapabileceğimiz bir yatırım mı?
Genetik kopyalama diğer bir ifadeyle klonlama, aynı genetik yapıya sahipcanlıların oluşturulması anlamına gelmektedir.Genetik kopyalama, 1990 yıllarında yaygınlaşıp 2000 yıllarının ortalarında büyük bir artış yaşanmıştır.İlk genetik kopyalama koyun Dolly üzerinde denendi. İskoçya’da ki biyoteteknoloji fabrikası PPL Therapeutics tarafından gerçekleşen klonlama başarılı olmuş ve Dolly, adını bilim dünyasına ilk klonlanan hayvan olarak altın harflerle yazdırmıştır.
Kopya koyun Dolly deneyinin olumlu sonuç vermesi üzerine bilim insanları konuya yoğunlaşıp insan klonlama çalışmaları yapmıştır. Klon koyun Dolly’de kullanılan ve “somatik hücre çekirdeği transferi” (SCNT) olarak isimlendirilen yöntemin aynı şekilde insan klonlamasında da kullanılabileceğine inanıyor bilim insanları. Ancak çoğu ülkede tepki toplayan ve etik bulunmayan insan klonlamasının uygulamaya koyulması için önünde uzun ve engebeli bir yol var.
Aslında genetik kopyalama hepimize ne kadar uzak ve imkansız gelse de klonlama teknolojisi hayvancılık, hayvan ıslahı ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda hayatımızı kolaylaştırıyor.
Elbette, insan klonlama fikri hepimizi ürkütüyor, farklı geliyor. Şu soruyu soruyoruz : “Benden bir tane daha mı olacak?” Benimle aynı özellik ve DNA’ya sahip birisi daha. Sonsuz bir evren var. Bu evrende yaşayan milyarlarca insan. İnsanlarla beraber gelişen bir teknoloji var. İnsan klonlaması ne kadar etik bulunmasa da ilerleyen yıllara insan klonu benzeri bir fikirle uyanacak olmamız çok da imkansız değil. Yapılan genetik kopyalama çalışmalarında kendi isteğimize göre yeni hücreler üretebileceğimizi de düşünürsek kulağa fena gelmiyor.
Benden Bir Tane Daha Mı?
(Visited 28 times, 1 visits today)