20 dakikadır kaydetmediğiniz önemli işi yazarken bilgisayarınız çöküyor mu?
Sunumunuz için dekoratif materyalleri son dakikada test etmeyi planlıyorsanız, sizce ne olacak?
Kontrolden çıkmış hissetmek, strese önemli bir katkıda bulunur. Dolayısıyla, yukarıda açıklananlar gibi olaylar meydana geldiğinde kendinizi kontrolden çıkmış hissediyorsanız, stres seviyenizi yükseltiyorsunuz – işte kontrolü yeniden kazanmanıza yardımcı olabilecek bazı iyi haberler var Bu tür olayları ve ne zaman meydana geleceklerini öngören bir teori var. Murphy Yasası olarak bilinir.
Teoriyi Anlamak
Murphy Yasası, en temel haliyle, “eğer bir şey ters gidebilirse, ters gider” der. Bununla birlikte, diğer birçok başarılı işletme teorisinde olduğu gibi, orijinal yasa, birkaçı aşağıda listelenen özel alanları kapsayacak şekilde zaman içinde genişletilmiştir:
- Proje Planlama: Bir şeyin yanlış gitmesi mümkünse, olur. Genellikle en uygunsuz zamanda.
- Performans Yönetimi: Birisi hata yapabilirse, yapacaktır.
- Risk Değerlendirmesi: Birkaç şey ters gidebilirse, olmasını en az istediğiniz şey ters gidecektir.
- Hayal gücü: Bir şeyin ters gidebileceğini dört kez düşünürseniz, beşincide ters gidecektir.
Birinci Kanun:
Ters gidebilecek her şey ters gidecektir.
İkinci Kanun:
Hiçbir şey göründüğü kadar kolay değildir.
Üçüncü Kanun:
Her şey düşündüğünüzden daha uzun sürer.
Dördüncü Kanun:
Birkaç şeyin yanlış gitme olasılığı varsa, en fazla zarara yol açacak olan yanlış gidecektir.
Beşinci Kanun:
Bir şey basitçe yanlış gidemiyorsa, yine de olacaktır.
Hukukun Başlangıçları
İster inanın ister inanmayın, Edward J Murphy gerçek bir insandı. Hayır, gerçekten. Aslında, 1940’larda ABD Hava Kuvvetleri’nde geliştirme mühendisliğinde uzmanlaşmış bir Binbaşıydı. Çalışmalarının çoğu deneysel tasarımların test edilmesini içerdiğinden, sıklıkla plana tam olarak uymayan şeylerle karşı karşıya kaldı. Bilim adamları, “Murphy Yasası” ifadesi ilk ortaya çıktığında hangi kelimelerin orijinal olarak kullanıldığı konusunda farklılık gösterir, ancak anlamı açıktır.
Ayrıca, Murphy ve ekibi yeni bir çığır açarken, sıfır hata sağlamak için ordunun başka yerlerinde etkin bir şekilde kullanılan denenmiş ve test edilmiş prosedürlere güvenemiyorlardı. Sonuç olarak, işleri doğru yapmak için kendi inisiyatiflerine güvenmek zorunda kaldılar ve özellikle bir ekip üyesi, meşhur muz kabuğuna basmak için neredeyse güvenilebilirdi. Bu, neredeyse kesin olarak, yukarıda verilen Murphy Yasasının Performans Yönetimi uygulamasına yol açtı.
Herhangi bir kişi bu Yasayı yaşam hakkında karamsar olmak için bir neden olarak yorumlayacaktır. Tamamen yanlış. Murphy Yasasını anlamak, hayatın karşılarına çıkardığı sorunlar ve zorluklarla baş etmeyi kaybeden insanlara yardımcı olabilir.
Murphy Yasası bizi gelecek hakkında düşünmeye ve ona hazırlanabilmemiz için planlar yapmaya teşvik eder. Bir proje planlarken riskleri göz önünde bulundurmakta fayda var. Bir şeyleri farklı düşündüğünüzde veya bir şeylerin ters gideceğini tahmin ettiğinizde pratik yaratıcılığı kullanırsınız. Kanun bizi neredeyse B Planına hazırlıyor.
Çekim yasası, olumlu düşüncelerin bir kişinin hayatında olumlu sonuçlar doğurduğunu, olumsuz düşüncelerin ise olumsuz sonuçlar ürettiğini iddia eden bir felsefedir. Düşüncelerin bir tür enerji olduğu ve pozitif enerjinin sağlık, finans ve ilişkiler de dahil olmak üzere yaşamın her alanında başarıyı çektiği fikrine dayanır.
Çekim Yasası son yıllarda “Sır” gibi kitapların bir sonucu olarak popülerlik kazanmış olsa da, iddialarını destekleyecek bilimsel kanıtlardan yoksundur ve yaygın olarak bir sahte bilim olarak kabul edilmektedir.
Bu sonuçlara göre Murphy yasası mı Çekim yasası mı geçerli söylemek zor olsa da ikisini de destekleyecek bilimsel kanıtlar ortaya çıkana kadar beklememiz gerekecek gibi gözüküyor.