Beden Gücü Zihin Gücüne Eşit mi

Zihin gücü, beş duyu organı ile algılanan şeylerin zihne yansımasıdır. Bu yansımalarla düşünceler üretiriz. ¨Düşüncelerimiz sayesinde duygularımız oluşur, duygular davranışlarımıza yansır, davranışlar alışkanlık haline gelir ve sürekli hale gelir…¨ gibi birbirine bağlı şekilde ilerler. Örneğin bir süre önce telefon ve bilgisayar almayı düşündün. Bunu davranışlarınla gerçekleştirdin ve şu an hem telefonun hem bilgisayarın var. Bunu sen zihin gücünle yaptın.

Beden gücü, bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücüdür. Beden gücü kullanıldığında daha çok insan vücudu yorulur. Örneğin, bir insan spor yaparken beden gücünü kullanır ama beden gücü ile zihin gücünü de kullanır. Çünkü insan birtakım faaliyetleri yerine getirmek için düşünebilmesi gerek. Başka bir örnek olarak da bir inşaat işçileri. O adamlar o kadar küçük ve detaylı hesaplar yaparak inşa ediyorlar binayı.

Günümüzde birçok meslek var zihin gücü kullanarak yapılan ve ikisini beraber kullanan. Zihin gücünün zorlukları vardır ama beden gücünde hem zihini hem bedeni kullanmak gerektiğinden insanları zihin gücüne göre daha çok yorar ve daha çok çaba gerektirir.

Beden gücüne örnek olarak kendimden bahsedebilirim. Yüzücüyüm ve yüzme sadece fiziksel olarak yapılmıyor aslında hiçbir spor sadece fiziksel olarak yapılmıyor. Biz yüzücüler antrenmanda mesafe hesaplayarak bile zihin gücümüzü kullanıyoruz. Hatta antrenmanda kaç metre yüzdüğümüzü unutup dört defaya yakın antrenman mesafesini baştan hesaplıyoruz. Mesafe hesaplamak dışında yüzdüğümüz mesafede tekniğimizi düzeltmeye çalışırken, antrenörümüz hatamızı söylediğinde onu düzeltmeye çabalarken, yeni bir drill öğrenirken onu kafamızda canlandırırken vb. birçok yerde zihnimizi kullanıyoruz. Tabiki zihnimin bedenimiz kadar yorulmuyor. Antrenman sırasında zihnimizle düşündüğümüz her şeyi bedenimizle yapmak için çok çaba sarf ediyoruz hatta bazen beden yorgunluğu acıya dönüşüyor ve ağlayabiliyoruz.

Zihin gücü beden gücüne eşit değildir çünkü bedenimiz yeri geldiğinde darbe alıyor, spor yapıldığında ya da çok yoğun bir iş gününde aşırı miktarda laktik asit birikmesinden yorgun düşüyor ama bir uyku ile vücut kendisini toparlıyor. Zihin gücü tam tersi, insanlar zihin gücünü toparlamak için iki-üç hafta hatta aylarca tatil yapma ihtiyacı duyuyorlar. Zihin yorulduğu zaman insanlar istedikleri hiçbir şeyi verimli yapamıyorlar, bir işte çalışıyorlarsa hata yapıyorlar, sporcularsa verimli antrenman yapamıyorlar.

Beden zihine göre daha güçlüdür, beden gücünü toparlamak zihin gücünü toparlamaktan daha kolaydır. İnsanlar zihin güçlerini toparlayamadıkları için psikolojik destek alıyorlar. Hatta yine kendi hayatımdan örnek verecek olursam dayım ekonomist ve uzun zamandır hiç tatil yapmadan çalışıyordu en son öğrendik ki kafasını dağıtıp güç toplayabilmek için ilaç kullanmaya başlamış.Hatta bazı insanlar bu ilaçlardan dolayı insanlarla iletişimden kopmakta, asosyal duruma gelmektedir. Bunun gibi daha birçok örnek bulunmakta dünyada.  Kısacası benim düşüncem beden gücü daha kuvvetli zihin gücüne göre.

(Visited 141 times, 1 visits today)