At nalının uğur getirmesi, kara kedi ve daha birçok batıl inanca günümüzde hala inanan var. Bazı insanlara göre aptalca, bazı insanlara göre gerçek. Peki batıl inanç psikolojik bir rahatlama mı yoksa bir hastalık mı?
Batıl inançların gerçek olmadığı gerçeği günümüzde neredeyse herkes tarafından biliniyor. Ama yine de bazı insanlara göre toplum için batıl inanç olmazsa olmaz. Gerçekten de dünyada yaşamış ve yaşayan toplumlara baktığımızda her toplumun kendine özel batıl inançları var. Buradan toplum için batıl inançların ihtiyaç olduğunu çıkarabiliriz. Peki neden toplum batıl inanca ihtiyaç duyuyor? Bazı insanlara göre bu bir tür psikolojik rahatlama şekli. Bu insanlara göre bayıl inançların dinlerden farklı bir yanı yok. Tarih boyunca her toplumun farklı farklı dinler ortaya çıkararak kafasındaki soru işaretlerini giderdiği gibi, batıl inanç da insanları güvende hissettiriyor bu insanlara göre. Yani gerçek olduğunu bilelim ya da bilmeyelim batıl inançlar faydalı ve devam ettirilmeli, hatta biz istemesek de devam edecek diyen insanlar var.
Diğer bir grup ise yine batıl inançların tarihteki bütün toplumlarda görüldüğünü kabul ediyor ama bunun bir problem olduğunu ve gelecekte devam ettirilmemesi gerektiği düşünüyor. Bu insanlara göre batıl inançlar insanların özgürlüğünü kısıtlıyor. İnsanlar hiçbir doğru kaynağa dayanmayan batıl inançları sorgulamadan kabul ediyor, bu da onları gerçeklikten uzaklaştırıyor ve gerçek olmayan, insanların akıllarında var olan bir dünyada yaşamalarına neden oluyor. Aynı zamanda sorgulamaya ve eleştirilmeye açık olmayan batıl inançlar insanların eleştiri ve sorgulama duygusunu da yok ediyor bu insanlara göre. Bu durumda da batıl inançlar psikolojik bir hastalığa dönüşüyor.
Her iki tarafı da dinlediğimizde ikisinin de anlattıkları farklı yönlerden doğru geliyor. İkisinin de haklı olduğu noktalar var. Bana kalırsa batıl inançlar psikolojik bir hastalık değil, rahatlamadır. Ama bu ikinci grubun tamamen haksız olduğu anlamına gelmiyor. Evet, batıl inançların birey için zararları olabilir ama bunu sadece birey batıl inancın gerçek olmadığını fark ettiğinde öğrenebiliriz. Demek istediğim şu ki, günümüzde geçmişe dayanan batıl inançların zararlı olduğunu kabul etsek de hala farkında olmadan oluşan ve batıl inanç olduğunu bile fark etmediğimiz şeylere inanıyoruz. Şuan bu inançları batıl inanç olarak görmediğimiz için zararlı olduğunu da düşünmüyoruz, bunu ancak inanmayı bıraktığımızda, gelecekte görebiliriz.
- Yani bana kalırsa, batıl inançlar bizim kontrolümüz dışında sürekli olarak gelişiyor ve bunu engelleyemeyiz çünkü bir bakıma bu insanın doğasında var. Nasıl insan var olduğundan beri farklı farklı inançlar ve dinler çıkararak toplumu oluşturuyorsa batıl inançlar da toplumun oluşmasında etkili oluyor. İnsanın doğasında olduğun göre ve tüm toplumlar, gelişmiş toplumlar bile, batıl inançlara inanarak yaşadığına göre bu büyük bir problem ya da rahatsızlık değil aksine toplumun ihtiyacı.