İnsanlar genelde başarıdaki farkı zekanın yarattığına inanır. Bir şey başarmış insanlara “Ne kadar zeki biriymiş” derler. Ama sizce başarıyı sağlayan tek şey doğuştan gelen bir şey midir sizce?
Aslında insanlar başarıyı doğuştan gelen bir özelliğimiz sayesinde elde ettiğimizi düşünüyor. Fakat doğru bir çalışma ile zekanın önüne geçebilmek gayet mümkün. Zekanın başarıya etkisi olduğu doğru ama zeka sizi sadece belli bir noktaya getirir. İnsanlar genel olarak asıl farkı zekanın yarattığını, bu zekanın çalışma ile desteklendiğini düşünüyor ama olay tam tersi, asıl farkı her zaman çalışma yaratır.
Zeka başarıda etkisi olan bir faktördür ama yeterli değildir. Zeka bir durumu veya olayı kavramanızı kolaylaştırır. Örnek olarak 2 insan düşünün, biri diğerinden daha zeki. Onlara anlattığınız bir konuyu zeki insan 10 dakikada anlarken diğeri 15 dakikada anlıyor. Zekanın sizi öne geçirebileceği tek konu belki de örnekteki gibi zamandan elde edilen kardır. Yani zeka başarıya giden yolda süreci kısaltan bir faktördür. Zekanızı kullanarak bir şeyi başaramazsınız çünkü bir başarı için yüksek miktarda emek, çalışma ve araştırma gerekir.
Yapılan araştırmalar okul başarısında zekanın etkili olduğunu fakat uzun vadede belirlenmiş hedeflere uygun bir çalışma planı, emek ve çalışmanın zekanın önüne geçtiğini ortaya koymaktadır. Yine araştırmalarda da görüldüğü gibi zeka sadece algılama sürecini hızlandırmış fakat uzun vadeli konulara geldiğinde arka planda kalmıştır. Zeka ile ilgili verdiğim 2 örnekte de gördüğünüz gibi zeki insanlar belki de daha pratik olsa da başarı konusunda çalışmanın gerisinde kalmıştır.
Tüm bunların yanında bir icada sahip olan çoğu bilim insanı başarılarının sebebini yoğun bir çalışma disiplini ve verdikleri büyük emeklerden kaynaklandığını söylüyor. Bu bilim insanlarına baktığımız zaman sizce onlar elde ettikleri bu büyük başarıları çok zeki oldukları için mi elde ettiler? Yani ampulü icat eden Thomas Edison ampulün yapısını zeki olduğu için mi yoksa bu konu hakkında bolca araştırma yapıp emek verdiği için mi buldu?
Sonuç olarak hem yapılan araştırmalara hem de başarı sahibi olan büyük insanlara baktığımızda büyük başarıları büyük emek ve çalışmanın getirdiğini görüyoruz. Zeka pasif bir avantajdır fakat bu pasif avantajı aktif hale getirmek için bol çalışma ve emek gerekmektedir. En güzel noktayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle koymak istiyorum: “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.”